Probusclub De Hagen was 16 april bij Brandweer Almelo op bezoek.
Probusclub De Hagen was 16 april bij Brandweer Almelo op bezoek. Foto: Hans Bouma

Probusclub De Hagen biedt brandweer kunstwerk aan

Als waardering voor de veelzijdige maatschappelijke rol van de brandweer heeft Probusclub De Hagen een kunstwerk aangeboden met de titel “Attentie” van Hans Bouma. Aschwin Ekkel teamleider incidentbestrijding Almelo en Hengelo en Niels Noordink ploegchef van de Brandweer Almelo namen het in ontvangst. Op dinsdag 16 april bezocht Probusclub De Hagen de Brandweerkazerne in Almelo.

ALMELO - Het brandweerkorps van Almelo is onderdeel van Brandweer Twente en bestaat uit 26 beroepsleden en 50 vrijwilligers in 8 ploegen. Overdag wordt de Kazerne in Almelo bemenst door professionals. Na 18.00 uur wordt het Almelose team versterkt door vrijwilligers. Werkzaamheden bestaan naast uitrukken ook voor een groot deel uit noodzakelijke oefeningen en onderhoud van het uitgebreide materieel.

De Brandweer heeft een grote maatschappelijke functie waarbij professionals bij de uitoefening van de taak optimaal gebruik maakt van vrijwilligers. Volgens ploegleider Niek Noordink vraagt het werk constant training en bijscholing. Door het gebruik van verschillende kunststoffen thuis kan een woningbrand bijvoorbeeld voor levensgevaarlijke rook zorgen. Elke calamiteit vraagt een eigen aanpak.

Leden van Probusclub De Hagen waren tijdens de rondleiding in de Almelose Brandweerkazerne enorm onder de indruk van de verschillende functies en rollen van de brandweer. Probuslid Peter Slee: "Er is een een wereld voor mij opengegaan.” Ze hebben er zelfs een professioneel duikteam dat regelmatig traint. Ook heeft men strikte protocollen om rook besmeurd materiaal en schoon materiaal te scheiden. In Almelo wordt beschermende kleding uit de hele regio gewassen, gedroogd en klaargemaakt voor een volgende inzet.

De Brandweer is een prachtig voorbeeld van een organisatie waarbij professionaliteit wordt gedeeld met leden van de burgerij. Regelmatig werft men vrijwilligers. 

Een Probusclub is een serviceclub waarvan gepensioneerde leden in het verleden beslissende maatschappelijke functies hebben gehad. Interesse voor maatschappelijke thema's stopt vanzelfsprekend niet na een werkzaam leven. Regelmatig organiseert Probusclub De Hagen excursies of worden sprekers over interessante thema's uitgenodigd. Kijk voor meer informatie op: dehagen.probus-nederland.nl