Vol vertrouwen gingen ze vorig jaar de gemeenteraadsverkiezingen in, maar nu valt de coalitie uit elkaar. Welke partijen kunnen het beste komen tot een stabiel bestuur?
Vol vertrouwen gingen ze vorig jaar de gemeenteraadsverkiezingen in, maar nu valt de coalitie uit elkaar. Welke partijen kunnen het beste komen tot een stabiel bestuur? Foto:

Samen Hellendoorn is het eens met de verkenner

Nadat GroenLinks en VVD de samenwerking met Lokaal Hellendoorn binnen de coalitie hebben beëindigd, was er eerst een duidingsdebat. Uitkomst van dat debat was het benoemen van een verkenner met als opdracht het komen tot een stabiel gemeentebestuur (raad en college).

Nijverdal - "Net als alle partijen hebben wij ook gesproken met de verkenner, die op 2 juni zijn conclusies heeft gepresenteerd", zegt Matthijs Knobben, namens Samen Hellendoorn. "De insteek van alle partijen was komen tot een stabiel bestuur. De verkenner heeft zorgvuldig diverse mogelijkheden onderzocht en kwam tot de conclusie dat Samen Hellendoorn, GroenLinks, VVD en CDA vervolggesprekken gaan voeren. Dat is de meest voor de hand liggende combinatie van partijen om te komen tot een stabiel bestuur."
De partijen in de raad hebben een boodschap meegekregen van de verkenner: werk aan de onderlinge samenwerking en verbeter de samenwerking met het college. Daarbij gaat het niet zozeer over inhoudelijke punten, maar verbetering van de onderlinge samenwerking door betere afstemming en borging van werkwijzen en aanpak. Iedere partij heeft namelijk vanuit de eigen ideeën en ideologieën de beste bedoelingen voor de gemeente Hellendoorn. Door de onderlinge verschillen komt de samenwerking onvoldoende uit verf.
"Wij onderschrijven de conclusies van de verkenner over verbetering van de samenwerking in de raad en met het college. Dat wij met GroenLinks, VVD en CDA de vervolggesprekken mogen voeren, biedt ons de mogelijkheid onze inbreng te leveren op onderwerpen die in onze gemeente (gaan) spelen: duurzaamheid, agrarisch gebied, wonen, et cetera. Bij onze inbreng zijn de belangen van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties het uitgangspunt: hoe kunnen we de gemeente Hellendoorn nog mooier maken om te wonen, werken en recreëren dan die nu al is?"