Door vieringen anders in te vullen, zitten de kerkbanken weer vol (foto: Emile Willems).
Door vieringen anders in te vullen, zitten de kerkbanken weer vol (foto: Emile Willems). Foto: Emile Willems

Meer mensen in de kerk met Concerten onder de Toren

"Hoe vaak lezen of horen we het niet. Weer een kerk gesloten. Kerken waar in de loop van de jaren veel mensen samengekomen zijn om met elkaar de mis of een dienst te vieren. De reden voor de sluiting is vaak het teruglopend aantal bezoekers. De mensen zijn niet meer geïnteresseerd in de traditionele vieringen", aldus de werkgroep "Samen vernieuwen". 

NIJVERDAL - Kerken met vaak prachtige interieurs gaan op deze manier verloren. Kerken die bijeen gespaard zijn door mensen uit vorige generaties waar wij de nakomelingen van zijn. Het openhouden van kerken waar alleen maar traditionele vieringen plaatsvinden wordt een utopie. De financiële lasten worden te hoog tegen een te laag aantal bezoekers. De werkgroep “Samen vernieuwen” van de St Antonius van Padua kerk in Nijverdal zet zich in om voor deze kerk het tij te keren.

Vieringen worden op een andere manier ingevuld en er worden “Concerten onder de Toren” georganiseerd. "Daar waar er normaal gesproken 100 mensen naar een traditionele Mariaviering komen zien we nu ruim 300 bezoekers", aldus de werkgroep. "De medewerking van onder anderen Herman Kampman, Jan Niewold en het koor Quo Vadis en het Nijverdals Mannenkoor zijn hier zeker debet aan. Ook de “Concerten onder de Toren” waren een groot succes. Concerten met medewerking van Jan Riesewijk, het KSW harmonieorkest, Jan Niewold, Bert Kroese en opnieuw Quo Vadis en het Nijverdals mannenkoor trokken veel bezoekers. Ook zien we dat zeker de helft van het aantal bezoekers niet van RK huize is."

Nijverdal ontdekt dat het een prachtige kerk in zijn midden heeft. Een kerk die met haar inspirerende interieur prima kan dienen voor alternatieve vieringen en concerten. De werkgroep heeft al vele opmerkingen gehad dat deze kerk absoluut niet verloren mag gaan.

Het eerstvolgend concert onder de Toren is op 1 juli. De LSB Expieriece met onder andere oud-Nijverdaller Peter Deiman brengt een speciaal voor deze kerk aangepaste setlist van southern rock met nummers van onder anderen Crosby, Stills, Nash and Young, James Taylor, Eagles, Beatles en 10CC. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zinin.com, de kassa bij het VVV kantoor en in de pastorie tijdens openingstijden.