De jongste leerlingen leren spelenderwijs van alles over kleding en spelen in vroeger jaren, tijdens een bezoek aan Erve Hofman in Hellendoorn.
De jongste leerlingen leren spelenderwijs van alles over kleding en spelen in vroeger jaren, tijdens een bezoek aan Erve Hofman in Hellendoorn. Foto:

'Leerlingen leren omgeving kennen'

Vorige week donderdag sloot Daltonschool Reggewijs het project 'De Regge verbindt' op feestelijke wijze af. Dit project is een aantal jaren geleden opgestart door bureau Rijnbrink in samenwerking met Daltonschool Reggewinde.

Nijverdal - "De opzet van dit project sluit erg mooi aan bij onze manier van werken en onze visie op onderwijs", vertelt Rob Huberts, directeur. "We willen graag dat de leerlingen, naast onze wereldse thema’s van Blink, veel uit onze naaste omgeving leren kennen en waarderen."

Als start van het project hebben leerlingen op het schoolplein, in een getekende rivier de Regge, geschreven wat ze nu al weten over deze rivier. En ook wat deze rivier heeft betekend voor ons in de geschiedenis.

"Er is met de hele school aan hetzelfde thema gewerkt, namelijk de Regge. Iedere groep werkte daarbij aan een eigen onderwerp. Zo heeft de onderbouw zich verdiept in spelen en kleding door de jaren heen en groep 3-4 heeft ontdekt hoe mooi het dialect is in onze streek. Groep 5-6 heeft zich beziggehouden met voeding en groep 7-8 heeft veel informatie gevonden over de tijd van de Tweede wereldoorlog. Natuurlijk allemaal in en rond Hellendoorn/Nijverdal."

Werkwijze

Het project sluit mooi aan bij de werkwijze van de school, omdat aan veel vakken tegelijk gewerkt wordt. "De leerlingen hebben zich verdiept in het verleden van onze streek(geschiedenis), ze hebben ontdekt waar de Regge langs stroomt, waar de geallieerde vliegtuigen vandaan kwamen, welke landen met elkaar in oorlog waren (aardrijkskunde) én ze hebben veel geleerd over gezonde voeding (natuuronderwijs). Daarnaast zijn veel culturele aspecten aan de orde gekomen. Bij het thematisch werken tijdens het vak MIWO (Meervoudige Intelligentie voor Wereldoriëntatie) proberen we ook steeds met onze leerlingen op bezoek te gaan bij bedrijven of cultuurinstellingen. Of we nodigen mensen uit om bij ons op school iets te vertellen over hun beroep of hobby. Door deze manier van werken ontdekken de leerlingen de zin van het onderwijs en krijgen ze er meer zin in. Onze school heeft de laatste jaren hard gewerkt aan deze andere manier van lesgeven. Namelijk van kennisoverdracht (de leerkracht die vertelt, de leerlingen die luisteren) naar het ontdekkend leren."

'de leerlingen ontdekken zelf en dat is leuker dan luisteren'

Project

Tijdens het project hebben de leerlingen diverse uitstapjes gemaakt en veel geleerd over de geschiedenis en verschillende andere aspecten van de gemeente Hellendoorn, in verbinding met de Regge. Per groep was er bijvoorbeeld een bezoek aan het Bakkerij- en ijsmuseum, Erve Hofman en het Memory Vrijheidsmuseum. Met de informatie die de leerlingen tijdens deze bezoekjes kregen, gingen ze op school verder aan de slag, om tot een geweldige afsluiting van het project te komen. Donderdag 1 juni waren alle ouders/verzorgers, grootouders, broers en zussen uitgenodigd het project feestelijk af te sluiten. De jongste leerlingen liepen rond in prachtige ouderwetse klederdracht, er werd volop dialect gesproken, bezoekers konden zich tegoed doen aan koekjes en andere lekkernijen en de oudste leerlingen hadden een goede kahoot met vragen over de Tweede Wereldoorlog in elkaar gezet. "De grote opkomst van ouders en grootouders hebben wij als team zeer gewaardeerd en het was prachtig om te zien hoe enthousiast de leerlingen alle bezoekers alles lieten zien wat zij gemaakt hebben."

Vanuit de 'kahoot-hoek' klinkt gejoel. De leerlingen hebben het blijkbaar moeilijk gemaakt, want zelfs de juf weet niet alle antwoorden...

Bezoek aan het Memory Vrijheidsmuseum brengt de oorlog in onze gemeente dichtbij.
Afbeelding