informatie
informatie Foto:

'Samen Hellendoorn, GroenLinks, VVD en CDA geeft beste kansen'

Naar aanleiding van de ‘coalitiebreuk’ tussen Lokaal Hellendoorn, GroenLinks en de VVD is als uitkomst van het duidingsdebat een verkenner in de persoon van Jan Nathan Rozendaal aangesteld. Deze verkenner is burgemeester van Elburg en lid van de SGP, een partij die niet in de Hellendoornse gemeenteraad is vertegenwoordigd. Hiermee is de onafhankelijkheid geborgd. Het advies van Rozendaal is dat de combinatie Samen Hellendoorn, VVD, GroenLinks en CDA de beste kansen geeft op een stabiele nieuwe coalitie.

HELLENDOORN - In het democratisch proces werd met steun van alle raadsfracties aan de verkenner de opdracht gegeven ‘in kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn voor een stabiele en vruchtbare coalitie en te inventariseren wat de randvoorwaarden zijn om in vertrouwen te kunnen samenwerken’. De verkenning bestond uit een enquête gehouden onder raadsleden, college en ambtelijke top. De uitkomst hiervan vormde de basis voor gesprekken. 

De CDA-fractie heeft op de vraag ‘hoe om te gaan met de ontstane situatie’ het volgende in volgorde van voorkeur aan de verkenner geadviseerd:


* Het huidige college is gekozen met unanieme steun van de gemeenteraad en met de uitvoering van hun coalitieprogramma is nog maar pas begonnen. Derhalve moet tot het uiterste gegaan worden om de breuk tussen de coalitiepartijen Lokaal Hellendoorn, GroenLinks en VVD te helen zodat het huidige college verder kan.

* In geval de coalitiebreuk onherstelbaar is wil het CDA zo mogelijk coalitiepartij worden in combinatie met Lokaal Hellendoorn (de grootste partij) en tenminste twee andere partijen waarbij het CDA niemand op voorhand uitsluit.

* Als derde optie een coalitie waarvan het CDA deel uitmaakt, waarbij het CDA op voorhand niemand uitsluit en waarvan de verkenner concludeert uit de gevoerde gesprekken welke coalitie aan de geformuleerde opdracht: ‘in kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn voor een stabiele en vruchtbare coalitie en te inventariseren wat de randvoorwaarden zijn om in vertrouwen te kunnen samenwerken” voldoet. 


De verkenner heeft vastgesteld dat in de huidige situatie de opvattingen van Lokaal Hellendoorn over de wijze van besturen van de gemeente onvoldoende uitzicht biedt op een zo gewenst ‘stabiel gemeentebestuur’ en de hiervoor vereiste samenwerking tussen partijen. Daarvoor is in het afgelopen jaar te veel gebeurd. Hij stelt voor dat de partijen Samen Hellendoorn, VVD, GroenLinks en CDA de mogelijkheden van samenwerking in een nieuw college te onderzoeken.

De verkenner heeft vanuit de ontstane situatie een proces gevolgd zoals vastgesteld door de gehele gemeenteraad: democratischer kan het niet! Als een betrokken en betrouwbare partner wil CDA op basis van het eigen verkiezingsprogramma ‘Samen is niet alleen’ en uitgaande van vertrouwen met de genoemde partijen samenwerken aan een nieuw college en coalitieprogramma waarbij er ook ruimte is voor inbreng van partijen die geen deel uitmaken van de nieuwe coalitie.