informatie
informatie Foto:

Lokaal Hellendoorn

'De democratie in Hellendoorn is met voeten getreden'

De verkenner heeft de gemeenteraad en het college van de gemeente Hellendoorn een duidelijke spiegel voorgehouden en handvatten gegeven hoe het werkklimaat en relaties te verbeteren. Daar ligt voor hem de essentie. Welke coalitie je ook kiest.

Hellendoorn - "Lokaal Hellendoorn onderschrijft deze analyse volledig en zal er alles aan doen hieraan te werken met onze 8 raadsleden, 2 burgerleden en groeiende achterban", aldus Thea ten Have, namens de partij. "Het advies van de verkenner betreffende het te vormen college is volgens ons helaas geen feest voor de democratie. Integendeel. Wij zijn van mening dat de democratie in de gemeente Hellendoorn met voeten wordt getreden. De inwoners hebben bij de verkiezingen duidelijk gekozen voor verandering. Lokaal Hellendoorn stelde voor, om recht te doen aan de verkiezingsuitslag, dit gegeven als opdracht mee te geven aan de verkenner. Andere partijen ondersteunden dit niet. Een aderlating voor onze inwoners. De tijd wordt daarmee teruggedraaid en de gewenste verandering binnen een jaar de kop ingedrukt. We houden ons hart vast wat dit zal betekenen voor de stem van de burger in de toekomst."

Samen

"Lokaal Hellendoorn is begonnen met besturen vanuit het ideaal dit samen te doen met de andere politieke partijen, de inwoners en maatschappelijke organisaties. We stonden en staan daarbij nog steeds een niet op macht beluste bestuursstijl voor. We hebben daarbij het afgelopen jaar op bepaalde punten water bij de wijn moeten doen, maar zijn bij de discussie over windmolens op onze strepen gaan staan. We willen trouw blijven aan de afspraak die we met onze inwoners hierover hebben gemaakt. Het blijkt dat verschillende politieke partijen, waaronder onze voormalig coalitiepartners, niet klaar zijn voor een nieuwe bestuursstijl die past bij deze tijd. Lokaal Hellendoorn had het vertrouwen bij de start dat ‘oude' patronen snel te doorbreken waren. Helaas bleek dit (nog) niet het geval. Het weglopen van een aantal leden van de fractie van Lokaal Hellendoorn, zonder zich hierover te verantwoorden, heeft het hele democratische proces onder druk gezet. Vervolgens hebben we in de samenwerking met de voormalige coalitiepartners VVD en GroenLinks ervaren dat deze samenwerking niet plaats vond op basis van respect en inhoud. Deze situatie zorgde mede voor verdeeldheid binnen onze partij, terwijl de verdeel- en heerspolitiek niet past bij Lokaal Hellendoorn. Ook werd door deze partijen onterechte beeldvorming over Lokaal Hellendoorn naar buiten gebracht, waardoor de samenwerking en coalitieverhoudingen werden geschaad. Ook nu, in welke positie dan ook, oppositie of coalitie, zal Lokaal Hellendoorn samen met onze inwoners de uitdagingen oppakken rond wonen, energie, zorg, goed ondernemersklimaat en een gezond gemeentelijk huishoudboekje. We blijven daarbij open staan voor een constructieve samenwerking met andere partijen en werken hard aan wat we de kiezer beloofd hebben. We hebben nog veel te doen en dat moeten we samen doen. Dat zijn we verplicht aan onze inwoners en wij zullen daarbij blijven vechten voor democratische waarden."