Een mooi voorbeeld van een LETS-dienst. Een van de leden repareert een fiets voor een ander lid. Met de wevertjes die hij hiervoor krijgt, kan hij weer een dienst inkopen.
Een mooi voorbeeld van een LETS-dienst. Een van de leden repareert een fiets voor een ander lid. Met de wevertjes die hij hiervoor krijgt, kan hij weer een dienst inkopen. Foto:

'Vrijwilligerswerk, maar dan anders'

Hoe lijkt het jou om vrijwilligerswerk te doen waar je voor betaald wordt? De ruim veertig leden van LETS Hellendoorn (voorheen bekend als de Wevertjes) werken al ruim 25 jaar op deze manier, tot tevredenheid van iedereen.

Nijverdal - Het 'Lokaal Economisch Transactie Systeem', LETS, is begin jaren '90 vanuit Canada ons land binnengekomen. "Het is hier toen opgestart en in diverse gemeenten draait het nog steeds", vertelt Heileen Holman, voorzitter. "De ambities lagen toen heel hoog en er waren zelfs ideeën voor een landelijke LETS. Dat is niet van de grond gekomen. Lokaal draait het hier goed."


LETS is een systeem waarbij leden elkaar diensten leveren en daarvoor betaald worden in 'wevertjes'. "Zo heet het bij ons, vanuit ons verleden in de textielindustrie. We merken dat mensen het heel prettig vinden om binnen dit systeem iemand te vragen iets voor hen te doen, omdat ze ervoor betalen. Dat verlaagt de drempel aanzienlijk."

"En het mooie is, dat je niet het gevoel blijft houden dat je iets terug moet doen", vult Wim Felix aan. Hij is lid van het eerste uur. "Jij vraagt iemand een klus voor jou te doen, je betaalt met wevertjes en met die wevertjes kan die persoon weer iemand anders om een dienst vragen. Het is vrijwilligerswerk, maar dan anders."


'het is leuker iemand vragen die je kent, dan 'n wildvreemde'

Binnen LETS Hellendoorn zijn al mooie initiatieven ontstaan. "Elke maand is er een 'kletsavond', waar veel leden aanwezig zijn", zegt Heileen. "We hebben dan volop gelegenheid elkaar beter te leren kennen en bij te kletsen. Vanuit de diensten die mensen voor elkaar doen en de kletsavonden zijn er groepjes ontstaan die samen wel eens wat ondernemen. Een fietstocht maken bijvoorbeeld, of samen eten. Er is zelfs een tai chi leraar die lessen geeft. De zaalhuur betalen we samen en hij krijgt wevertjes."

"De diensten zijn dus heel divers", gaat Wim verder. "Er zijn veel huis- en tuinklussen, maar er is bijvoorbeeld ook hulp met het invullen van (belasting)formulieren. Het is echt een win-winsituatie. Je breidt je sociale netwerk uit, leert mensen kennen, en de klussen die je zelf niet kunt doen, worden toch gedaan. Mensen die hier net komen wonen, Nederlanders of statushouders, kunnen zo laagdrempelig kennismaken met onze lokale samenleving. En het is leuker iemand te vragen die je kent."


Naast nieuwe leden, is LETS Hellendoorn op zoek naar nieuwe bestuursleden. "Ik ben nu in totaal zo'n 15 jaar voorzitter en draag dat stokje graag over", zegt Heileen. "Rikie Dommerholt is aftredend secretaris. Voor beide functies willen we graag vervanging. Daarnaast zijn we dringend op zoek naar iemand die onze website kan beheren. Dat mag vanuit de leden zijn, maar nieuwe aanmeldingen zijn ook welkom. Sommige leden zijn al vanaf het begin lid en dus zo'n 27 jaar ouder geworden. Met het toenemen van de leeftijd, wordt de gezondheid vaak iets minder, waardoor deze leden minder kunnen doen. Dat is geen enkel probleem en ze kunnen gewoon gebruik blijven maken van het systeem, maar een beetje verjonging is welkom. We zijn een gezellige club, dus dat hoeft niemand te weerhouden!"

"Het is een mooi systeem, dat veel voldoening geeft", zegt Wim. "Ik ben niet voor niets al vanaf het begin lid."


Voor meer informatie kun je contact opnemen met Fenny op 0548 619432 of info@letshellendoorn.nl.

HellendoornDoet! brengt vrijwilligersvraag en -aanbod bij elkaar, met oog voor beide partijen.

Is jouw organisatie op zoek naar vrijwilligers of willen jullie ook eens in de spotlight? Bel HellendoornDoet! op 0548-638800 of mail hellendoorndoet@stichtingdewelle.nl.

HellendoornDoet! brengt vrijwilligersvraag en -aanbod bij elkaar, met oog voor beide partijen.
Afbeelding