Cornelis Kapitein en Eric Schutte vermaken opvarenden van 'De Schuttevaer' met poëzie. Ria Westerhuis en Dorothe Spijker verrassen de passagiers van 'de Schuilenburg' met dialectliedjes en gedichten.
Cornelis Kapitein en Eric Schutte vermaken opvarenden van 'De Schuttevaer' met poëzie. Ria Westerhuis en Dorothe Spijker verrassen de passagiers van 'de Schuilenburg' met dialectliedjes en gedichten. Foto:

'Dag vol streektaal en de streekcultuur'

Begin je zomer goed! Als de zon haar hoogste punt in het noordelijk halfrond bereikt, markeert dat het begin van de zomer. Zunnewende is van oudsher het feest van Licht en Warmte. Vier het mee op het Zunnewendefestival.

Hellendoorn - Op Landgoed Schuilenburg ontmoeten streektaal en streekcultuur elkaar weer tijdens het Zunnewendefestival op zaterdag 24 juni vanaf 14.00 uur. Deze magische en historische locatie ligt op de grens van Twente en Salland en is een knooppunt van handelsroutes. Speciaal voor het festival is het terrein omgetoverd tot een magische, sfeervolle festivalplek.

"We hebben weer intieme podia, knusse zitjes, foodtrucks met de heerlijkste gerechten, een limonadefabriek, kunst, cultuur, vertellingen, muziek en spellen", vertelt Irma Wevers namens de organisatie. "Het is echt een programma voor jong en oud. We hebben 's middags een 'kienderplein' met spellen, activiteiten, fiets-je-schilderij en schatgraven en optredens van Tijl Damen, Handy Joe & The Boogie Kearls en Imke en Fenne Toenink. Zij wonnen afzonderlijk van elkaar het Twents Songfestival en treden nu voor het eerst op als duo."

Van middag naar avond

Zowel 's middags als 's avonds is er de 'Wearldsprake podcast' in de Hooiberg. Je kunt hier beleven hoe podcasts gemaakt worden en interviews en verhalen luisteren. "We proberen in onze programmering met de tijd mee te gaan, vandaar dit podcastpodium", zegt Irma. "Maar er komen ook oude bekenden. Bubblica betovert iedereen met magische bellen en onze ondeugende ijsverkoper is weer van de partij. We hebben dit jaar een voorleeshoek waar je zelf kunt ervaren hoe het is om dialect te lezen."

De overgang naar het avondprogramma verzorgt Stefan Jansen, een Zuid-Afrikaanse singer-songwriter. "Hij is tijdens de Zunnewende in Nederland voor een Benelux tour van vijf weken. We zijn heel blij dat hij bij ons is voor de overgang van het middag- naar het avondprogramma."

'gaan met tijd mee, maar er zijn ook weer veel oude bekenden'

"Zoals de mensen van ons gewend zijn, hebben we weer diverse kampvuurspeelplekken verspreid over het festivalterrein met optredens van de gebroeders Roo, Silvia Flederus met The String Beans en Lösse Endties uit Genemuiden. Er loopt een vuurspuwer rond en op de vleermuisbult is een Zunnecirkel. Natuurlijk varen ook de zompen dit jaar. Op 'de Schuttevaer' kunnen opvarenden genieten van poëzie van Cornelis Kapitein en Eric Schutte. Ria Westerhuis en Dorothe Spijker verrassen en vermaken de passagiers van 'de Schuilenburg' met dialectliedjes en gedichten. Op het kasteelterrein, omgeven door de slotgracht, treedt als eerste Margaretha Kleine op, gevolgd door Marlene Bakker, Tammo doet Staal en Lucy Legeland & De Firma Weijland. Een prachtig programma dus."

Hageprêke

Op zondag 25 juni is er om 12.00 uur een openlucht kerkdienst geheel in Nedersaksische streektaal. "Een hagepreek werd in vroeger dagen gehouden voor mensen die zich niet thuis voelden in de gevestigde orde van religie, achter een heg. Dominee Gerrit Heuver legt het thema 'Alles heeft zijn tijd' uit Prediker 3 uit en er is muzikale begeleiding door blazers. Na afloop, rond 13.00 uur is er bij de herberg van Landgoed Schuilenburg gelegenheid na te praten."

Het Zunnewendefestival vindt plaats op zaterdag 24 juni van 14.00 tot 00.30 uur op Landgoed Schuilenburg. Kaarten kosten in de voorverkoop 12 euro, kinderen tot 15 jaar 1 euro. Aan de kassa betaal je 15 en 1,50 euro. Hageprêke zondag 25 juni vanaf 12.00 uur, gratis/vrijwillige gift.

zunnewendefestival.nl

Bubblica wist bezoekers van Zunnewende al eerder te betoveren met hun magische zeepbellen spel. Dat lukt ze dit jaar vast nog een keer.
Afbeelding