Afbeelding
Foto:

Dorp Hellendoorn viert 78 jaar vrijheid

De Stichting “Dorp Hellendoorn bevrijd!” vraagt alle inwoners van het dorp Hellendoorn om dit jaar op zaterdag 15 april de vlag uit te hangen. Hellendoorn is op 10 april 1945 door de Canadezen bevrijd, maar dit jaar valt deze dag samen met tweede paasdag, vandaar dat uitgeweken wordt naar zaterdag 15 april.

HELLENDOORN - De stichting wil elk jaar aandacht schenken aan de bevrijding van het dorp Hellendoorn als opmaat naar 80 jaar vrijheid onder het motto: “opdat wij niet vergeten”.

Langs de Dorpsstraat en een gedeelte van de Gerard Boschstraat en de Bibenstraat komen ook dit jaar weer de banieren te hangen van Canadese soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiermee krijgt de bevrijding een gezicht en worden de soldaten geëerd voor hun moed.

Vlaggen

De stichting vraagt aan alle wijkverenigingen/straten om hun wijk/straat te versieren in de week van 1 april tot 18 april. Op 15 april vraagt men aan alle dorpsbewoners om de nationale driekleur op te hangen. Ook komt er een speciale bevrijdingsvlag beschikbaar die voor 12,50 euro te bestellen is bij de organisatie. Stuur daarvoor een e-mail naar jwmmollink@gmail.com.

Kinderactie

met banieren krijgt de bevrijding een gezicht

Voor alle schoolkinderen wordt ook dit jaar weer een schoolactie georganiseerd met als hoofdprijs een rondrit met een Dodge WC51 voor maximaal vijf personen. Tweede prijs is een uur rijden voor maximaal vier personen in een originele Jeep. De derde en vierde prijs worden aangeboden door AH Rob Loomans en Hofman Primera. Alle scholen uit Hellendoorn en Marle doen mee en de formulieren worden op de scholen uitgereikt. De ingevulde formulieren kan men inleveren bij AH Rob Loomans en Hofman Primera te Hellendoorn.

Programma

Op 15 april zullen om 12.30 uur de klokken van beide kerken gaan luiden, waarbij op hetzelfde moment twee doedelzakspelers een groot aantal militaire voertuigen door de straten van Hellendoorn zullen begeleiden. Daarnaast zullen twee Piper Cubs vliegtuigen over het dorp vliegen. Dit laatste wordt mede mogelijk gemaakt door de Oranjevereniging.

Om 13.30 tot ongeveer 15.00 uur volgt een jaren 40 party op de Hofmansweide. Optredens van de Big Band onder leiding van Hans Dijsselhof en de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn met "de Noabers" moeten de jaren 40 doen herbeleven. Ook zijn op de Hofmansweide oorlogsvoertuigen te bezichtigen.

Afbeelding
Pen
Afbeelding