Het Projectkoor hier te midden van het Mannenkoor. Door samen te repeteren is er meer verbinding, wat alle heren erg waarderen.
Het Projectkoor hier te midden van het Mannenkoor. Door samen te repeteren is er meer verbinding, wat alle heren erg waarderen. Foto: A. van Ipenburg

'Projectkoor is nu al een groot succes'

Eind januari is het Nijverdals Mannenkoor weer gestart met een nieuw Projectkoor. In zo'n tien weken studeren de heren nummers van Simon and Garfunkel in, om die tijdens het voorjaarsconcert ten gehore te brengen.

Nijverdal - Nu het concert met rasse schreden nadert, vertellen koorleden hoe zij het ervaren. Hans Klein Meulekamp wilde vorig jaar al meedoen, maar miste door omstandigheden de eerste repetities. "Een van de koorleden had mij benaderd en het leek me wel wat, want ik heb vroeger ook gezongen. Toen ik het dit jaar in de krant voorbij zag komen, heb ik me gelijk aangemeld. Daar heb ik tot nu toe nog geen spijt van gehad."

Thijs Wolbrink maakte de overstap van een gemengd koor. "Mijn moeder kwam met een kaartje van dit Projectkoor op de proppen. Het gemengde koor was het voor mij niet echt, maar dit vind ik echt geweldig. Ik heb nu al besloten dat ik bij het Mannenkoor blijf."


Albert Hakkers zingt ook in een shantykoor en kreeg een kaartje via zijn dochter. "Simon and Garfunkel spreekt mij erg aan en dat weet mijn dochter. Het Projectkoor is heel anders dan het shantykoor en geweldig leuk om te doen."


Wietse Kelder kwam via de kerk op het spoor van het Projectkoor. "Ik zing ook in gospelkoor Shine, maar wilde graag meer doen met zang. Ik zag in de kerk het flyertje van het Projectkoor en ben naar de eerste repetitie gegaan. Het is ongelooflijk tof hoe mooi de verschillende mannenstemmen bij elkaar klinken. Dat kende ik niet van andere koren."

De andere mannen knikken instemmend.

"Wat ons betreft is het Projectkoor nu al een groot succes", zegt Jan Buwalda, secretaris van het Nijverdals Mannenkoor. "We hebben een mooie groep van achttien mannen, die samen met het Mannenkoor repeteren, wat de onderlinge binding zeer ten goede komt. Daarnaast is er sprake van een zekere verjonging, want in het Projectkoor hebben we mannen tussen de 24 en 60, waarvan verschillende al hebben aangegeven door te willen gaan bij het Mannenkoor."


"Het is heel fijn dat we samen met het Mannenkoor repeteren", zegt Albert. "Ik heb echt steun aan mijn buddy, om mijn eigen stem te blijven zingen."

"Je merkt niets van het leeftijdsverschil", vindt Thijs. "Het is alsof de generaties vervagen en de sfeer is heel anders dan bij een gemengd koor."

"De sfeer is heel fijn", voegt Wietse toe. "Iedereen is enthousiast en de muziek spreekt ons ook allemaal heel erg aan."

Afbeelding