Veel senioren hebben behoefte mentaal actief te blijven. Tijdens het symposium wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Wat te denken van een leesgroep of thema-gespreksgroep?
Veel senioren hebben behoefte mentaal actief te blijven. Tijdens het symposium wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Wat te denken van een leesgroep of thema-gespreksgroep? Foto: David Thompson

'Nu nadenken over derde levensfase'

Eind vorig jaar maakte de Stichting Ondersteuning Senioren (S.O.S.) bekend dat zij op termijn haar werkzaamheden zal stopzetten, omdat er steeds minder behoefte is aan haar ondersteuning. Met het symposium Bewust Ouder Worden op vrijdag 21 april laat de S.O.S. nog eens flink van zich horen.

HELLENDOORN - “De senior van nu is niet langer de senior waarvoor de stichting werd opgericht”, vertelt Gerard Klein, bestuurslid. “Toen wij vorig jaar aankondigden dat de stichting binnen een paar jaar zou stoppen, hebben wij senioren opgeroepen vooral een beroep op ons te doen voor financiële ondersteuning van hun initiatieven om te komen tot een zinvolle invulling van hun vrije tijd. Wij hebben toen ook aangegeven zelf iets ‘groots’ te willen organiseren. Dat is dit symposium geworden.”

Derde levensfase

“Senior word je zo tussen je vijftigste en zestigste jaar. Dan moet je eigenlijk al na gaan denken over je ‘derde levensfase’. Je bereikt de leeftijd waarop eventuele kinderen het huis uit gaan, wat bij veel mensen al snel de vraag doet rijzen: hoe lang heb ik dit (grote) huis nog nodig? En hoe lang kan ik het nog schoonmaken? Gezien de huidige situatie op de woningmarkt is het wijs hier al in een vroeg stadium over na te denken en waar mogelijk in actie te komen.”

Het symposium is een interessante dag voor bezinning, verdieping en bewustwording. “We gaan niet uitgebreid in op de woon- of zorgproblematiek, omdat daar al veel aandacht aan besteed wordt. Er zijn ook veel organisaties die zich inzetten voor de fysieke gezondheid van senioren en dat maakt eigenlijk dat wij ons vooral richten op het mentale aspect. Dat behoeft volgens ons wel wat meer aandacht. Ik kan me zo voorstellen dat er senioren zijn die wel eens met elkaar in gesprek willen over bijvoorbeeld actieve levensbeëindiging, of die een leesclub willen beginnen waarin ze boeken bespreken. Ik noem maar iets. Dat ze dus naast fysiek ook mentaal bezig willen blijven. Daar gaan we tijdens het symposium op in en we hopen mensen bewust te maken van het feit dat ze zelf initiatief kunnen en ook moeten nemen. Achteroverleunen en wachten tot je vanzelf de zorg krijgt die je nodig hebt kan niet langer, want die is er straks mogelijk niet meer. En wat doe je dan als je kinderen ver weg wonen?”

Symposium

senioren blijven tegenwoordig langer actief en zelfredzaam

De bezoekers van het symposium kunnen een zinvolle en gezellige dag verwachten. "We hebben een drietal sprekers uitgenodigd die ‘s morgens aan het woord komen. De burgemeester vertelt iets over het seniorenbeleid van de gemeente, Janny Bakker (Kennisinstituut Movisie) deelt haar kennis over de WOZO en Karin Anema (Levensverhalen vertellers) neemt ons mee in het schrijven van je levensverhaal. Daarnaast is er een informatiemarkt waar vijftien organisaties informatie geven over hun activiteiten. ‘s Middags kan iedereen twee workshops volgen, bijvoorbeeld over het opruimen van je huis of het schrijven van je levensverhaal. Het geheel wordt opgeluisterd door Herman Kampman en Jan Niewold en het koor ‘De BorrelNoten' sluit de dag af. Zo combineren we het nuttige met het aangename..."


S.O.S. heeft dit symposium zo breed mogelijk opgezet en hoopt veel senioren te mogen begroeten.

Afbeelding