Ninthe
Ninthe Foto:

Erop of eronder voor de deelnemers verkiezing

De Nijverdalse Ninthe Brand en Hellendoornse Mevy Lumamuly strijden zondag 19 maart samen met achttien andere finalisten om de titel Miss Teen Overijssel. 

HELLENDOORN/NIJVERDAL - Voor de 16-jarige Ninthe Brand is het een compleet nieuwe ervaring. In het normale leven is ze druk met school, voetballen, vakkenvullen, vriendinnen en shoppen. Vooral de laatste twee moesten even op een lager pitje. "Ik ben in augustus gescout voor de verkiezing, daardoor mocht ik meteen door naar de castingdag op 4 december bij de Wilgenweard”, aldus Ninthe. "Daar waren honderd meiden. Uiteindelijk gingen er twintig door, waarvan ik één. Het is heel leuk en ik ben er heel druk mee, maar ik had het totaal niet verwacht dat ik in de finale zou komen te staan.”

Sindsdien stonden vele zondagen in het teken van training. "Samen met de andere genomineerden gingen we bij Trifora Enschede sporten en kregen we catwalklessen. Ik liep eigenlijk nooit op hakken, maar tijdens de finale moeten we dat wel én ze moeten minimaal tien centimeter hoog zijn”, zegt Ninthe. Ondertussen heeft ze het lopen op hakken onder de knie. Het oefenen van de gezamenlijke openingsdans is haar vooral bijgebleven. "En die moet ook op hakken”, lacht ze. Niet alleen de openingsdans gaat gezamenlijk, Ninthe vindt het hele proces een groepsproject zonder onderlinge strijd. "Het is eigenlijk gewoon gezellig. Iedereen verschilt van elkaar, maar je bent elke zondag samen. Je leert elkaar goed kennen. Dat maakt het ook leerzaam.”

Mevy Lumamuly
De 18-jarige Mevy Lumamuly mag op de valreep nog meedoen in de "Teen” categorie. "Tijdens de casting was ik nog 17, vandaar dat ik nog onder de teens val”, legt Mevy uit. Ook bij de Helderse moesten bepaalde zaken even aan de kant voor de verkiezing. "Naast mijn werk bij Ben en Jerry's en de studie Marketing en Communicatie ben ik ook bezig als ambassadeur bij Direct Result en ik heb net een modellencontract.” Normaal staat de zeldzame vrije tijd van de Helderse gelijk aan ontspanning, afspreken met vriendinnen en dansen. "Maar nu ben ik voornamelijk druk met de miss-verkiezing.”

Vorige week stond Mevy nog bij de sportverkiezing van de gemeente Hellendoorn. Samen met Sharice en Iris Markslag won ze in de categorie "Andere sporten” een prijs voor hun cheerleadingprestaties. Toch is de miss-wedstrijd andere koek. "Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Ik ben gescout door de vice-president van de organisatie en toen is het balletje gaan rollen. Het opmaken, de fotoshoots, alle trainingen, het is allemaal nieuw voor me.” De 18-jarige ziet zichzelf ondanks de nieuwigheid al als een echte miss. "Ik houd wel van de spotlight, daar schaam ik me ook niet voor. Het is een kans die ik wil pakken, want ik vind het goed voor m'n groei en persoonlijke ontwikkeling.”

Titels
Met de tiener-titel kunnen de dames doorgaan naar de Nederlandse verkiezingen en vanuit daar valt er zelfs een internationale titel te winnen. Naast ‘Miss Teen Overijssel' zijn er subcategorieën. "Miss media, miss photogenic, miss popularity en nog wel meer. Het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen”, vertelt Ninthe. Op dezelfde avond zal ook de volwassen variant ‘Miss Beauty of Overijssel' plaatsvinden. Ook deze twintig finalisten maken kans op diverse titels.

Stemmen
"Mensen kunnen nog stemmen als ze willen”, zegt Mevy. "Er is een sms-voting.” Deze voting telt voor 10% mee in het eindoordeel. Sms ‘Poll Overijssel Ninthe' voor Ninthe en voor Mevy "Poll Overijssel Mevy” naar 3010. Dit kost €1,10 per ontvangen bericht.

Mevy