De stichting heeft de etiketteermachine aan Michael Mogendorff en zijn vrouw geschonken.
De stichting heeft de etiketteermachine aan Michael Mogendorff en zijn vrouw geschonken. Foto:

Een onverwacht bezoek uit Israël

Een jarenlange zoektocht naar bepaalde inventaris stukken eindige voor Michael Mogendorff uit Israël op vrijdag 26 mei bij Stichting Behoud van 't Oud in Wierden.

WIERDEN - Jos Kruiper, collectiebeheerder van Stichting Behoud van 't Oud Wierden werd op woensdag 24 mei gebeld door de heer Michael Mogendorff uit Israël. Hij vertelde het volgende verhaal: "Mijn overgrootvader en opa waren directeur van etikettenfabriek Mogendorff in Arnhem en daar stond onder andere een etiketteermachine die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is meegenomen. Mijn zoektocht naar deze verdwenen inventaris leverde tot nu toe niets op. Jullie bezitten waarschijnlijk een etiketteermachine uit deze inventaris. Zou ik deze eventueel mogen zien want ik ben nu samen met mijn vrouw in Nederland."


Mogendorff is een bekende naam in Arnhem. De familie zat onder andere in de papierhandel. Al in 1915 werd de Goedkoope Winkel / Mogendorff's Papierhandel aan de Broerenstraat hoek Nieuwstraat geopend. Zijn overgrootvader Michael Mogendorff (1901-1945) was met zijn broer Salomon (1904-1942) en zijn opa Joseph (1873-1944) eigenaar van de NV Etikettenfabriek Mogendorff aan de Utrechtseweg.


Bij de familie Mogendorff werd zelden gesproken over de oorlog. "Als kinderen hebben wij niet veel van het verdriet gezien", zo vertelt de heer Mogendorff. "Zelf ben ik geboren in 1953 en in 1973 ben ik met gehele gezin geëmigreerd naar Israël. Mijn zoektocht naar enige inventaris stukken uit de etiketten fabriek heeft jaren geduurd." Ongeveer tien jaar geleden zag Michael een etiketteermachine van zijn familie op een veilingsite staan, maar toen hij daarop bood verdween het plotseling van deze website.

Een jarenlange zoektocht naar inventaris stukken


Zo'n vijf jaar geleden zag hij toevallig dat een etiketteermachine in de collectie van museum Liemers in Zevenaar zat. "Toen ik samen met mijn vrouw afgelopen week bij dit museum aanklopte en vroeg of ik in depot deze machine kon zien vertelde men mij daar dat deze machine al lang uit de collectie was genomen. Een zoektocht in het archief volgde en uren later kreeg wij te horen dat stichting Behoud van 't Oud in Wierden deze machine waarschijnlijk in haar bezit had."

Jos Kruiper vervolgt: "De stichting heeft na het telefoontje direct gekeken waar deze etiketteermachine stond of was opgeslagen. Op dit moment zijn wij bezig om ons beide depots te ordenen conform museale richtlijnen. Tevens zijn wij bezig met de tweede fase om de voormalige winkelruimte in het hoofdgebouw van Kronnenzommer te Hellendoorn in te richten als expositieruimte met vele diverse objecten uit grootmoederstijd. Dat maakte onze zoektocht er niet gemakkelijker op."

Uiteindelijk bleek dat de stichting de etiketteermachine in de etalage aan de Kerspel in Wierden hadden staan. Jos vervolgt: "Direct dezelfde dag hebben wij de heer Mogensdorff gebeld en afgesproken dat hij deze machine hier kon bekijken. Toen hij de machine ontdekte werden zowel zijn ogen als de ogen van zijn vrouw vochtig. Het was de machine die hij zocht. Dolgelukkig was hij toen hij hoorde dat wij als stichting deze bijzondere machine wel aan hem en zijn familie wilden schenken. En wij zijn gelukkig dat wij nu weten dat het thuiskomt waar het behoort te zijn. Zo eindigt een jarenlang zoektocht met een happy end in Wierden."

De etiketteermachine die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is meegenomen.
Pen
Afbeelding