Blij met de uitgereikte vouchers.
Blij met de uitgereikte vouchers. Foto:

Blij met vouchers Wetenschapsfonds

De vouchers van het ZGT Wetenschapsfonds en CMS 2023 zijn op feestelijke wijze uitgereikt. De vouchers worden elk jaar uitgereikt en zijn onderdeel van het Wetenschapsfonds. De winnaars ontvingen de vouchers uit handen van Hilde Dijstelbloem (voorzitter Raad van Bestuur ZGT) en Ad Claassen (Coöperatie Medisch Specialisten).

Almelo - Dit jaar zijn Femke Kleijsen, Rowan Knulst en Goos Laverman beloond met een ZGT-voucher. Femke Kleijsen (junior onderzoeker) kreeg het voor 'Veerkracht van kwetsbare ouderen met een heupfractuur: is er een relatie tussen handknijparbeid, urine-excretie van creatinine en een voorspoedig herstel na operatie?'
Rowan Knulst (chirurg) ging voor het onderzoek 'De stadiëring van lobulaire borsttumoren met bewezen lymfekliermetastasen: FAPI versus FDG' en Goos Laverman (nefroloog) voor 'Presentatie door Christina Gant: Vermijdbare nierschade een halt toe roepen: AKI PATROL (in-hospital acute kidney injury prevention and treatment by automated clinical support algorithms).'

Het CMS-voucher ging dit jaar naar Judith Waldner (technisch geneeskundige): 'Borstreconstructie met eigen weefsel na borstkanker: schade beperkend weefsel oogsten met soft-tissue modulatie'. Voor vele onderzoekers van ZGT is dit het hoogtepunt van het jaar, stelt ZGT. "Met de uitreiking van deze vouchers blijven we wetenschap stimuleren, om dit zo op het hoogste niveau te behouden. Het is de kroon op het werk voor de onderzoekers van de vier vouchers die we uitreiken.”

Femke Kleijsen onderzoekt de veerkracht van kwetsbare ouderen met een heupfractuur. ''Fysieke veerkracht is de intrinsieke capaciteit van een persoon om spoedig en volledig te kunnen herstellen van gezondheidsstressoren, zoals een geopereerde heupfractuur. Inschatting van veerkracht maakt een betere voorspelling van herstel mogelijk. Hierdoor kan de behandeling worden gepersonaliseerd, resulterend in betere kwaliteit van zorg'', aldus ZGT.
Het doel van het onderzoek van Judith Waldner is om autologe borstreconstructies te optimaliseren door het benodigde volume van de nieuwe borst digitaal te plannen. ''Het bepalen van het benodigd weefsel wordt nu gedaan door de plastisch chirurg op basis van klinisch gevoel. Door onzekerheid over de benodigde lap kan de kans op complicaties, verslechterd esthetisch resultaat en secondaire correcties vergroten. Door preciezer te zijn kan de wond van de buik kleiner gehouden worden. Dit willen we doen door de locatie en grootte van de benodigde lap nauwkeurig te bereken vanuit een CT-scan en een 3D foto met behulp van soft-tissue modelleren'', aldus ZGT.
Het onderzoek van Goos Laverman wordt uitgevoerd in drie STZ-ziekenhuizen en wil acute nierschade een halt toeroepen.
Bij Rowan Knulst gaat het om lymfeklieruitzaaiingen bij borstkanker en beter passende behandelingen met een tracer waar een medicijn aan te koppelen is.

Afbeelding