Afbeelding

Eerste hulp bij zorgvragen

Algemeen

Krijgt u of een familielid zorg? En vindt u het moeilijk de weg te vinden in de vele regels en mogelijkheden? Dat hadden dochter Julia en moeder Kim ook. Kim belde daarom vorige week naar Almelo Wijst de Weg en zag daarna weer een lichtpuntje.


Het gaat een stukje beter

Julia heeft psychische klachten en worstelt om haar leven op de rails te krijgen. Ze zag al verschillende hulpverleners en het gaat al wel een stuk beter. Maar ze is er nog lang niet. Haar moeder hoorde over onze cliëntondersteuning: gratis hulp bij vragen over zorg, geld en wonen. En vragen, dát hebben ze inderdaad wel, want Julia weet even niet hoe ze nu verder moet. Mijn collega nodigde hen daarom uit voor een gesprek.


Niet meer geschikt voor de zorgboerderij

Vanmorgen waren ze er beiden; Julia voelde zich gelukkig meteen op haar gemak. Haar moeder begon en zei meteen: “Ik heb beloofd me er niet mee te bemoeien en ben er alleen om te luisteren.” Mijn collega luisterde vervolgens aandachtig naar het verhaal van Julia. Die blijkt zelf in de zorg gewerkt te hebben, maar viel uit door een burn-out. Nu heeft ze zelf hulp. Ook ging ze naar een zorgboerderij. 

‘Aan het werk, dat wordt ‘m nog niet’

Inmiddels voelt ze zich gelukkig een stuk beter. “De zorgboerderij past nu niet meer bij me”, zegt Julia. “Ik kan al meer dan wat ze daar bieden, maar aan het werk gaan … dat wordt ‘m nog niet. Wat wel? Geen idee. Op dit moment heb ik een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Dus ik wil niks doen wat die uitkering in gevaar brengt.

Zoeken naar werkritme en zelfvertrouwen

Julia blijkt vooral te zoeken naar de juiste plek; een plek om haar zelfvertrouwen weer op te bouwen en werkritme te krijgen, zonder de druk van verantwoordelijkheid. Mijn collega stelde haar daarom voor eerst een hobby-cursus te volgen. “Dan wen je al een beetje aan vaste tijden. Zo’n wijziging van dagbesteding moet je wel overleggen met je wijkcoach van de gemeente. En als het goed blijft gaan, kun je later de stap naar een jobcoach maken. Dat is ook het moment om UWV te zeggen dat het wat beter met je gaat.” Stralend verlaten Julia en haar moeder even later ons kantoor.

Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is de juiste hulp te krijgen bij psychische klachten. Gelukkig zijn wij er. We helpen u gratis de weg te vinden. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, waar ook Almelo Wijst de Weg onder valt. Deze stichting heeft vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.


Column Almelo Sociaal