De politie zet een Mobiel Media Lab in om inwoners weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit.
De politie zet een Mobiel Media Lab in om inwoners weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit. Foto:

Politie zet Mobiel Media Lab in

Het Mobiel Media Lab van de politie staat op dinsdag 4 en woensdag 5 april op het Marktplein in de binnenstad om tips te geven over het voorkomen van digitale criminaliteit en oplichting.

Almelo - Inwoners kunnen bij het Mobiel Media Lab terecht voor tips over betere online bescherming. Het Mobiel Media Lab is een grote truck van de politie. Inwoners zijn op beide dagen tussen 9.00 en 16.00 uur welkom in deze truck. Agenten vertellen over de nieuwste trucs van criminelen en geven direct toepasbare tips over hoe mensen kunnen voorkomen dat criminelen online hun slag kunnen slaan. ''Belangrijk is om altijd eerst te checken, dan pas te klikken. Zo vragen banken of verzekeraars nooit via e-mail, Whatsapp of sms om een betaling, persoonsgegevens of inlogcodes'', aldus de politie.
Op maandag 3 april staat het Mobiel Media Lab bij het Alma College. ''Steeds meer jongeren zijn slachtoffer van digitale oplichting. Tegelijk zijn ze ook regelmatig als dader betrokken bij deze vorm van criminaliteit: van het plegen van ddos-aanvallen tot aankoopfraude. Bijvoorbeeld door valse Marktplaats-advertenties of door iemand anders na te doen op Whatsapp. Jongeren beseffen vaak niet dat zij door criminelen misbruikt worden. Soms komen ze hierdoor zelfs in de georganiseerde misdaad terecht en de drugscriminaliteit. Daaraan ontsnappen is ingewikkeld en voorkomen is beter'', aldus de politie.

Eén op de zes mensen is slachtoffer van online oplichting, stelt de politie. "Criminelen die via Whatsapp met smoesjes om geld vragen. Mails met een link naar valse websites waarmee privégegevens worden achterhaald. Digitale oplichting is een groeiend probleem waarvan steeds meer inwoners slachtoffer worden. Belangrijk is om (pogingen tot) online criminaliteit altijd te melden of aangifte te doen. De websites maakhetzeniettemakkelijk.nl en veiliginternetten.nl geven tips vinden over het vergroten van de online veiligheid. Aangifte doen kan via 0900-8844 of via politie.nl.''
De komst van het Mobiel Media Lab naar Almelo is onderdeel van de Week van de Digitale Veiligheid die op maandag 3 april van start gaat. Deze week is bedoeld om zowel senioren als jongeren bewuster te maken van de gevaren van internet. Onderdeel van het project om inwoners digitaal weerbaarder te maken is een online mediacampagne om jongeren meer bewust te maken van de risico's van digitale criminaliteit. Het vergroten van de digitale veiligheid is een gemeentelijk speerpunt.


Afbeelding