Bekijk www.almacollege.nl voor meer informatie.
Bekijk www.almacollege.nl voor meer informatie. Foto:

Brugklassers van het Alma College laten van zich horen

Aan het eind van dit schooljaar verlaten groep 8’ers hun vertrouwde basisschool. Dan begint het avontuur van het voortgezet onderwijs. Elize, Wesley, Chilana, Roy en Haley zitten nu in de brugklas van het Alma College. Samen met mentorcoach Tessa Löwik vertellen ze hoe het is.

Almelo - Het is best spannend om een keuze te maken voor een middelbare school, is de algehele conclusie. Het is belangrijk om scholen te vergelijken en goed te bekijken waar de sfeer fijn is. En advies van de leerkracht van groep 8 kan helpen. :"Mijn basisschooljuf zei dat we veel meer huiswerk zouden krijgen”,  vertelt Haley. Ook Mirthe had die ervaring: "Bij mij op school zeiden ze dat ook. Mijn juf zei ook dat het Alma College een goede keus was en dat ik me hier op mijn eigen niveau zou ontwikkelen.” Roy vult aan: "ik dacht van tevoren echt dat het saai zou zijn en dat ik het huiswerk lastig zou vinden, maar nu ik hier ben, valt het mee en is het veel leuker dan ik had verwacht.”

Niet alleen het advies van de basisschool is belangrijk, ook de mening van ouder(s) en/of verzorger(s) telt mee. Chilana en haar moeder zijn samen naar het Open Huis van het Alma College geweest. "We vonden allebei dat het leuk was op het Alma College, vooral de invulling van mentorcoaching vond mama interessant.” Uiteindelijk was het de goede keuze, "ik vind het echt gezellig hier en de toetsen gaan goed.”

Mentorcoach Tessa Löwik merkt dat veel leerlingen het in het begin spannend vinden. "Gelukkig verdwijnt die spanning snel wanneer ze hebben gezien hoe het er hier echt aan toe gaat. We doen alles stap voor stap en nemen leerlingen mee in hun eigen ontwikkelingsproces. Elke dag starten we met een mentorcoachuur, hier bespreek ik samen met de leerlingen hun rooster, plannen we huiswerk in en houden we ons bezig met leren, sociale ontwikkeling en actualiteiten.” Wesley knikt: "We moeten hier wel anders leren. En we hebben andere vakken en meer docenten. Ik moet soms zelf uitzoeken waar iets te vinden is of samenvattingen maken. We werken hier ook vaak samen en dat is fijn.”

Als afsluiter hebben de leerlingen nog goed advies voor de groep 8'ers van nu. Mirthe en Chilana: "Je moet niet bang zijn voor de middelbare school, vraag bijvoorbeeld of er ook klasgenootjes naartoe ga en ga dan samen. Ben vooral jezelf en kies de school die jij leuk vindt!" Het Alma College is een middelbare school voor leerlingen met een BB, KB of GT/TL (mavo) niveau. Op 7 februari kunnen groep 8'ers meedoen aan een doe-middag en op 8 maart is er nog een last-minute Open Huis.