Van 40 naar 1.300 openbare laadpunten in Oldenzaal.
Van 40 naar 1.300 openbare laadpunten in Oldenzaal. Foto: Shutterstock

Er moeten meer oplaadpunten komen in de gemeente Oldenzaal

Het aantal elektrische auto’s neemt sterk toe. Dat is nodig om de klimaatdoelen te halen. Vanaf 2030 zijn alle nieuwe auto’s zonder uitstoot. Voor een belangrijk deel zijn dat batterij-elektrische auto’s. Deze auto’s kunnen alleen rijden als de openbare laadinfrastructuur op orde is. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de gemeente Oldenzaal een integrale laadvisie gemaakt. 

TWENTE - Alle overheden hebben in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (klimaatakkoord) afspraken gemaakt om samen te werken aan voldoende laadinfrastructuur in de openbare ruimte. Eén van de afspraken is dat gemeenten zorgen voor een integrale laadvisie en een plaatsingsbeleid. Met deze plannen moeten zij de laadinfrastructuur op orde krijgen. De gemeente Oldenzaal faciliteert het gebruik van schone, elektrische auto's. En wil daarom meer openbare elektrische oplaadpalen in de stad. 


Deze visie geeft de eerstvolgende jaren richting aan de ontwikkeling van een dekkend, toegankelijk, betaalbaar en veilig netwerk van laadinfrastructuur voor alle elektrische auto’s. Op dit moment zijn er ongeveer 40 openbare laadpunten in Oldenzaal. In 2025 zijn ongeveer 300 openbare laadpunten nodig in Oldenzaal om in de laadbehoefte van elektrische personenauto’s te voldoen (schatting van ElaadNL). In 2030 groeit dit aantal naar schatting verder naar ongeveer 640 en in 2035 naar 1.300 openbare laadpunten.


De gemeente Oldenzaal wil in en rondom het centrum een grote hoeveelheid extra laadpalen plaatsen om in de toekomstige laadbehoefte te kunnen voorzien. Met de Integrale Laadvisie als visiedocument kunnen de goede stappen gezet worden om de laadinfrastructuur in Oldenzaal uit te breiden. Meer informatie over laadpalen? Via de website www.oldenzaal.nl/openbare-laadpalen-voor-elektrisch-rijden is de integrale laadvisie en achtergrondinformatie te vinden. Zoals hoe men een laadpaal in de openbare ruimte aan kan vragen, wanneer plaatsing op eigen terrein niet mogelijk is.

informatie