Zwempret komt wel met een hoger prijskaartje.
Zwempret komt wel met een hoger prijskaartje. Foto: Shutterstock

Tevreden zwemmers

TWENTE - De zwembadbranche kampt de afgelopen jaren met aardig wat uitdagingen. Maar de bezoekers zijn over het algemeen nog zeer tevreden over hun lokale zwembad. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder ruim 26.000 bezoekers van 154 Nederlandse zwembaden.

Bezoekers waardeerden de zwembaden gemiddeld met een nette 7,8. Het zwembad is vaak goed bereikbaar en voelt veilig in de brede zin. Verbeterpunten zijn er uiteraard ook. Zo komen de ervaren drukte, hygiƫne en de wens voor een gezonder aanbod in de horeca vaak naar voren.


Belangrijk punt van zorg voor zowel de branche als de zwemmers zijn de kosten. Veel zwembaden zijn geprivatiseerd door de jaren heen, terwijl ze eerder nog in bezit van een gemeente waren. Hierdoor draaien zij vaak zelf op voor het dure onderhoud. Ook de gestegen energiekosten, benodigde investeringen voor duurzaamheid en meer zorgden voor tariefstijgingen. Baden moeten dan vaak onpopulaire dingen doen zoals beknibbelen op onderhoud of de temperatuur lager zetten. Een derde van de zwemmers geeft aan dat ze het tarief van het zwembad te hoog vinden. Ook mensen die eerder wel gingen zwemmen maar dit nu niet meer doen noemen de tariefstijgingen als oorzaak.