Samen zorgen voor een rookvrije generatie.
Samen zorgen voor een rookvrije generatie. Foto: Shutterstock.com

Stop met roken voordat het te laat is

De internationale Dag tegen Roken en Tabak is in het leven geroepen door de World Health Organisation om mensen bewust te maken van de gevaren van Tabak. Elk jaar op 31 mei wordt er weer aandacht aan geschonken. Ook in Twente zijn we goed op weg om roken definitief uit te bannen.

TWENTE - Kijk op straat eens rond en gegarandeerd dat er iemand staat of loopt met een sigaret in de hand. Het is een verslaving die lastig is om op te geven; nicotine maakt de roker afhankelijk van deze gewoonte. Ondanks maatregelen om het roken tegen te gaan, denk aan hoge accijns, geen vrolijke en mooie verpakkingen en overal anti-rook spotjes roken alsnog veel mensen.

Gevaren van roken
Roken vergroot de kans op kanker (niet alleen longkanker), maar ook de ziekte van Crohn en hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes en reuma. Oogziektes zoals glaucoom, maculadegeneratie en staar kunnen daarnaast ook mede ontstaan door roken. Roken tijdens de zwangerschap kan lijden tot een miskraam, te vroeg geboren baby of zelfs kindersterfte. Stoppen met roken is dan ook wenselijk vanuit medisch oogpunt; een paar jaar na het stoppen is de kans op hart- en vaatziekten weer afgenomen. Rokers die gestopt zijn hebben dan evenveel kans dan niet-rokers. Jaarlijks sterven 10.000 Nederlanders door longkanker waarvan 86 procent door het krijgen van longkanker door roken.

Statistieken
Het aantal rokers in Nederland neemt al jaren af, van de mensen 18 jaar en ouder rookte 18,9 procent in 2022. In 2014 was dit percentage 25,7 procent, dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-Instituut. Ook haalt 23 procent van de mensen die hun hele leven 'zwaar' roken niet de 65 jaar. Zweden is het land waar mensen het minst roken, namelijk 7 procent. In China rookt een derde van de inwoners, dat zijn 341.000.000 mensen, China is dan ook koploper. In de leeftijd van 25 tot 29 roken de meeste mensen, namelijk 28,4 procent waarvan 16,6 procent dagelijks. Jaarlijks sterven zo'n 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Uit onderzoek van het RIVM rookt 18 procent dagelijks in de leeftijdscategorie 16-18 jaar. Voor jongeren gaat vaak op dat 'zien roken, doet roken'; het verbieden van roken op plekken waar zij vaak komen zoals rond school of op de voetbalclub heeft dan ook prioriteit. Zo moet er straks een geheel rookvrije generatie opgroeien.

Verkoop
Een pakje sigaretten van 20 stuks kost inmiddels 9 euro in Nederland, in 2024 moet dat 10 euro zijn. Die 10 euro is in vergelijking met Australiƫ nog niks, daar kost een pakje namelijk 25 euro. Vanaf 1 juli 2023 is het verboden om online tabak en e-sigaretten te verkopen, dit geldt voor binnenlandse verkoop aan Nederlandse consumenten als voor buitenlandse verkoop aan Nederlandse consumenten. Het kabinet wil dat sigaretten alleen nog maar te koop zijn in speciaalzaken, dit moet gebeuren in 2032.

Pen