Een Rijssenaar geniet van de haring.
Een Rijssenaar geniet van de haring.

Hollandse Nieuwe komt er weer aan!

Algemeen

De veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de Hollandse Nieuwe wordt ingeluid, staat gepland op dinsdag 13 juni in Scheveningen. Woensdag 14 juni is de Hollandse Nieuwe weer overal te koop. 

TWENTE - Mijn visboer, mogelijk ook uw visboer in Twente, is Henrie Wekking (58). Getrouwd met Monique Davina, het vriendelijkste visvrouwtje van de markt. Op 14-jarige leeftijd was hij als hulpje werkzaam bij de bekende Enschedese visboer Noordman. Henrie Wekking is geboren in Enschede, waar hij zijn eerste ervaring opdeed als jeugdige visverkoper op de markten in Twente. Zijn ambitie om zelfstandig ondernemer te worden was bij Henrie al op jeugdige leeftijd aanwezig. Zijn droom was een eigen vishandel, geen winkel maar visboer op de markten in Twente en dat is hem gelukt. 

Henrie nam het initiatief om in de avonduren de opleiding ambulante handel te volgen. Henrie overlegt na afloop met visboer Noordman en ze gunnen elkaar de handel. Henrie huurt twee dagen in de week de viswagen en materialen van Noordman en maakt een start met zijn eigen onderneming: Vishandel Wekking. Al 25 jaar verkoopt men vis in Denekamp, Haaksbergen, Lonneker, Enschede, Hengelo en Rijssen.

Elk jaar organiseert het Nederlands Visbureau de officiële start van het seizoen met een veiling. Men streeft er naar om dit jaar 2023 mensen met een smalle beurs een klein steuntje in de rug te geven. Van het eerste vaatje haring dat zal worden geveild gaat de opbrengst naar Voedselbanken Nederland. Zodra de nieuwe haring weer overal verkrijgbaar is, wordt de komst van de nieuwe vangst 2023 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag.

“Het is niet alleen de nieuwe haring, álle vis is gezond. Zeker de vis uit de Noordzee”, aldus Henrie. Vis is niet voor niets opgenomen in de schijf van vijf. Wekelijkse visconsumptie draagt bij aan de gezondheid van mensen en daarmee aan de samenleving als geheel. “Eet meer vis” is dan ook zeker geen goedkoop verkooppraatje. De overheid onderstreept ook het belang van gezond eten. Toch maakt ook Henrie Wekking zich zorgen want de vis wordt straks duur betaald. Er zijn minder visgronden, gasolie is duur en beperking van toegestane vismethodes hebben een impact.

De drie partijen in de visserijketen (de aanvoerders, afslagen en handel/verwerking) hebben half maart samen een tijdelijke brandstof-prijstoeslag-regeling uitgewerkt om visserijbedrijven te steunen, die te lijden hebben onder de gestegen brandstofprijzen. Doel van deze regeling is om de consument te kunnen blijven voorzien van vis. Minder aanvoer van vis door kotters als gevolg van dure gasolie heeft een prijsverhogend effect op vis (producten) in de detailhandel. De prijs is één van de factoren die voedselkeuze bepaalt. Onderzoek heeft aangetoond dat een prijsverlaging van groente en fruit met 10-30 procent effectief kan zijn om de consumptie van groente en fruit te verhogen. Henrie Wekking durft die stelling aan te gaan, dat dit ook van toepassing is op de consumptie van vis. Een verlaging van de btw zou veel helpen.

Op 14 juni is de nieuwe haring in vele steden in ons land en ook in Twente voor handen. Henrie Wekking heeft vooraf zijn eigen te verkopen haring getest, geproefd en en vervolgens besteld voor ons Twentse visliefhebbers. Straks zijn ze weer te koop op de diverse markten: op woensdag 14 juni in Denekamp en Haaksbergen, op vrijdag 16 juni in Lonneker, op vrijdag 16 juni in Hengelo, op zaterdag 17 juni in Hengelo en Enschede en op maandag 19 juni in Rijssen. Wekking hoopt weer de nodige visliefhebbers te mogen verrassen met de Hollandse Nieuwe!

Henrie en Monique Wekking al ruim 25 jaar op de markt.