Jessica Bos (foto: Krista van den Akker).
Jessica Bos (foto: Krista van den Akker).

Hengelose Jessica doet oproep Solar Team Twente

Algemeen

Stel je 20 studenten voor met een gezamenlijk doel: de meest efficiënte auto bouwen op zonne-energie. Solar Team Twente is inmiddels een begrip. Wie interesse heeft om aan de volgende zonneauto mee te bouwen en aan Saxion of Universiteit Twente studeert, mag vóór 31 maart reageren. Er wordt voor het eerst een nieuw team opgericht, naast het gewone solar team: het innovatieteam. 

HENGELO - Na een drie maanden durende selectie, met verschillende sollicitatierondes en onder andere een functie specifieke case en een persoonlijkheidstest, ontstaat tweejaarlijks een nieuw solar team, bestaand uit studenten van Universiteit Twente en Saxion, ‘een sterke mix van theorie en praktijk’. Hengelose Jessica Bos, lead engineer van het huidige team: “Mijn functie binnen het team houdt enerzijds in dat ik hoofd ben van de subgroepen mechanica en aerodynamica structureel. Daarnaast houd ik me bezig met het aantrekken van nieuwe technische partners en ik ben verantwoordelijk voor de productie van de zonneauto.”

Je best doen op school is een veelgehoorde opdracht binnen de meeste gezinnen, want dat leidt tot succes en comfort in het latere leven. Of avontuur. Hoe is de studie-tijdlijn bij Bos gegaan? “Ik ben in Hengelo opgegroeid, ging naar basisschool de Plechelmus (Dalton IKC Plechelmus in het Wilbert) en later naar de middelbare school Bataafs Lyceum aan de Sloetsweg. Toen m’n bachelor Industrieel Product Ontwerpen op Hogeschool Saxion gevolgd, waarna ik eind 2021 op de Universiteit Twente ben begonnen aan mijn master Industrial Design Engineering.”


Harde, ambitieuze deadline

Ze was in 2018 voor het eerst met het solar team in aanraking gekomen toen haar zus Mariska was aangenomen als aerodynamicus van het team. Hierbij was zij medeverantwoordelijk voor het ontwerp van de vorm van de auto, zodat deze zo efficiënt mogelijk is (ze was ook coureur dat jaar, red.). “Tijdens hun productieperiode heb ik het team toentertijd veel geholpen en zodoende werd ik zo enthousiast dat ik vier jaar later in 2022 zelf solliciteerde”, vertelt Jessica. “Aangezien we met het solar team naar de race in Australië gaan, zorgt dit voor een hele harde, ambitieuze deadline. Hierdoor merk je dat de wilskracht en de wil om samen te werken erg groot is binnen het team. Dat is wat mij hier het meeste aanspreekt. Daarnaast is het natuurlijk een erg unieke ervaring om van een ontwerp op een computerscherm, naar zelf de auto maken, naar uiteindelijk een race rijden in Australië. Dit alles bij elkaar geeft erg veel energie en is een grote motivator om door te blijven werken.”


Nieuw: tweede solar team

Om mee te doen aan het solar team moet je studeren aan Hogeschool Saxion of Universiteit Twente. Maar volgens Bos is het belangrijkste dat de motivatie en wil om te leren groot is. “Niemand heeft immers een studie of laat staan een vak gevolgd van hoe je het beste een zonneauto kunt bouwen.” Daarnaast bestaat het team uit veel meer dan alleen technici. Eigenlijk zijn er drie teams: management, communicatie en technisch. “Dus wat je vakgebied ook is, als je interesse hebt in het solar team kun je altijd deelnemen. Dit jaar starten we voor het eerst een tweede team, dat parallel aan ons loopt: het innovatieteam. Dus mocht je interesse hebben in deelnemen aan het solar team, dan kun je voor 31 maart solliciteren via de mail apply@solarteam.nl”, adviseert Bos.


Iets om op terug te kijken

“Solar Team Twente is een enorme sneltrein”, waarschuwt Katrin Semlianoi, van de 2019 editie, binnen het solar team had zij een communicatiefunctie bij media & events. Ze besluit: “Probeer af en toe bewust erbij stil te staan waar je mee bezig bent en vergeet niet te genieten van dit avontuur. Het is een eenmalige kans. Niet alles wat je meemaakt is leuk, maar het levert een enorme schat aan ervaringen op waar je nog jaren later op terug zult kijken.”

www.solarteam.nl

door Marjolein van Loenen

‘Niemand volgt studie over hoe je een zonne-auto bouwt’

Afbeelding