Oefenen in het glazen huis op de tweede verdieping.
Oefenen in het glazen huis op de tweede verdieping.

Basisvaardigheden leren op Het Oefenplein in de bibliotheek

Algemeen

HENGELO - In ‘het glazen huis’ op de tweede verdieping van de Bibliotheek zit een aantal mensen geconcentreerd te werken achter de computer. Deze ruimte blijkt Het Oefenplein te zijn. Hier kan met behulp van laptops van alles geleerd en geoefend worden. Een van de mensen die druk bezig is, is een 52-jarige Syrische vrouw die bijna zeven jaar in Nederland woont. Ze vertelt, in het Nederlands, wat ze aan het oefenen is. “Ik ben hier voor de derde keer. Ik wil beter Nederlands leren en ik wil beter leren met de computer te werken. Ik heb taalles bij het ROC gehad en heb nu les bij het wijkcentrum, bij ‘Taal in de Wijk’. Daar zeiden ze dat ik in de Bibliotheek kan oefenen. Ik ben nu aan het leren over gezondheid. Mijn kinderen gingen toen ze klein waren met me mee naar de dokter. Dat wil ik nu niet meer, ze zijn nu groot. Ik wil zelf met de dokter kunnen praten en begrijpen wat hij zegt. En ik wil ook goed weten wat ik met mijn medicijnen moet doen.”

Een van de begeleiders op Het Oefenplein is Helmie, een medewerkster van de Bibliotheek. Zij vertelt: “Op deze plek leren volwassenen basisvaardigheden met programma’s op de computer. Dat kan gaan om beter leren lezen, schrijven en rekenen. Ook kunnen mensen hier leren omgaan met de programma’s als Word en Excel. Ze kunnen één keer komen, of wekelijks, wat ze maar willen. Wij kunnen hier ook een leerroute aanbieden. Wij begeleiden de mensen, maken een praatje, beantwoorden vragen en drinken samen een kopje koffie of thee, mét een koekje. Het is laagdrempelig en gezellig, en mensen ontmoeten elkaar. We hebben hier zelfs een keer gezamenlijk Jemenitisch gegeten.”

Het inloopspreekuur is op maandag van 14.00 tot 17.00 uur en op woensdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Zelf oefenen kan wanneer de bibliotheek open is. Dit inloopspreekuur is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

bibliotheekhengelo.nl

Bibliotheek Hengelo

boek