Afbeelding
Foto:

Helpende hand provincie bij paasvuur

Overijssel kent veel paasgebruiken; iedere gemeente en ieder dorp heeft wel zijn eigen interpretatie van hoe we gezamenlijk Pasen vieren. Het ontsteken van de paasvuren is onderdeel van deze traditie. Ze zijn niet voor niets onderdeel van het Nederlandse Immaterieel Cultureel Erfgoed. Toch staat de traditie op gespannen voet met de milieubelangen.

TWENTE - De lezer zal ongetwijfeld bekend zijn met de flinke discussies die de afgelopen jaren zijn ontstaan over de diverse tradities zoals het vuurwerk en de paasvuren. Hoe mooi een paasvuur of ander vreugdevuur ook is, er bestaat niet zoiets als 'schone' verbranding. Een paasvuur zorgt per definitie voor fijnstof en stikstofuitstoot.
 

De Provincie Overijssel zit hierdoor in een wat lastige spagaat. Aan de ene kant zijn de paasvuren een traditie die men graag wil behouden en een fenomeen waar veel mensen plezier aan beleven. Aan de andere kant heeft men een zekere zorgplicht voor de vele kwetsbare natuur die onze provincie rijk is. Door het vervallen van de eerdere vrijstellingen voor evenementen zou er onevenredige administratieve druk op organisatoren komen te liggen. En het gaat juist vaak om vrijwilligers die al veel werk om handen hebben met hun paasvuur.

De Provincie Overijssel wil nu graag de organisatoren van de paasvuren een handje helpen met deze collectieve uitdaging. Het gaat dan specifiek om de paasvuren die gehouden worden op plekken die op minder dan vier kilometer van kwetsbare Natura 2000-gebieden ontstoken worden. Het gaat dan om naar schatting 75 van de in totaal 230 paasvuren die in de provincie gehouden worden.

Voor deze organisatoren werd een tabel ontwikkeld waarin verschillende volumes van paasvuren opgenomen zijn, afgezet tegen diverse afstanden. Zo kan een groot deel van de organisatoren in een oogopslag zien én aantonen dat hun paasvuur geen nadelig effect heeft op het natuurgebied. Bijvoorbeeld wanneer een vuur kleiner is en iets verder weg ligt. Wanneer een paasvuur op het randje zit kan men een maatwerkberekening toepassen. De Provincie Overijssel vergoedt hiervoor zelfs de kosten wanneer men een adviseur inschakelt. Wanneer alles binnen de normen blijft kan een paasvuur gewoon doorgaan, voor een aantal zullen aanvullende maatregelen nodig zijn. De Provincie Overijssel kijkt dan samen met hen naar de beste oplossing. Dit kan variéren van een kleiner vuur houden of de locatie aanpassen. Ook het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) geeft advies over deze kwesties.

Al met al is het uitgangspunt om zoveel mogelijk paasvuren door te laten gaan. De Gedeputeerde Staten waarderen de inzet van vele vrijwilligers en organisatoren om dit mogelijk te maken.

Nieuwe regels zorgen voor veel rompslomp bij organisator
Pen