Afbeelding
Foto:

Een belangrijk kruispunt

Deel 58 - In dit deel van Uit het verleden van Hengelo kijken we naar de kruising van de Oude Molenweg met onder meer de Anninksweg.

Deze foto genomen in 1940 geeft een beeld van rust en weinig verkeer. Oorspronkelijk was dit gedeelte van Hengelo opgedeeld in een zessprong van samenvoegende wegen. Anninksweg, Ziekenhuisstraat, Wolter ten Catestraat, Drienerstraat. Paul Krugerstraat en Oude Molenweg. Door de bouw van een woonflat aan het eind van de Paul Krugerstraat is het kruispunt vanuit deze straat niet meer te bereiken. 

Deze zessprong was in het verleden een verbinding in Hengelo. Vooral voor de toevoer van vee door de boeren uit Groot en Klein Driene wat naar de tweewekelijkse veemarkt in het centrum moest. De boeren onder andere uit Twekkelo passeerden hier een brug waaronder de Drienerbeek stroomde, hier midden op de foto. Deze brug was in een erbarmelijke toestand en kreunde onder het gewicht wat er overheen ging. Daarom werd de brug al heel gauw "Brug der zuchten" genoemd. Alles op deze foto is verleden tijd. alleen het gebouw rechts op de hoek met de Ziekenhuisstraat is nog aanwezig.

Zeer interessant is de openbare telefooncel links in het midden. Deze telefooncel is juist in 1940 geopend. Dit kunt u zien door een persoon op de foto, een man met een P.T.T.-pet en een bakfiets met materialen. Deze openbare telefooncel, die in die tijd door de P.T.T. in veel steden geplaatst werd, is tegenwoordig een onbekend beeld nu bijna iedereen over een mobiele telefoon beschikt. 

Centraal in het midden achter de telefooncel stond tot de afbraak in 1994 het belastingkantoor wat gebouwd is in 1939. Toen het digitale netwerk opkwam was het vanzelfsprekend dat de werkwijze van de belastingverwerking verleden tijd was. Het ronde deurtje in de zijgevel van het belastingkantoor gaf het personeel toegang naar boven of naar de fietskelder via een trap. Nu is daar een woonflat aanwezig onder de naam 't Annink. De bewoners zijn zeer tevreden over hun woonomgeving met een prachtig ruim uitzicht op het onderliggende kruispunt waar steeds een druk verkeer gaande is. 

In 1970 ontstonden er plannen om het verkeer uit het centrum te weren en om te leiden. Als voorbeeld wil ik u noemen het verkeer uit Enschede Richting Delden en Borne. Besloten werd tot aanleg van zogenaamde ringwegen, zodat het verkeer uit Enschede via de Wolter ten Catestraat, Oude Molenweg en Oldenzaalsestraat haar weg kan vervolgen. Dat hield in dat de oude Markeschool, beter bekend als de school met de bijbel, uit 1890 verdwijnen moest. 

De Oude Molenweg is genoemd naar een molen die hier tot 1850 heeft gestaan. Via het belastingkantoor kijken wij de Anninksweg in. Links zien wij wat in het verleden café Beltman was, later bowlingcentrum Anninkshook. In het verleden werden in Anninkshook ook de schriftelijke examens afgelegd voor het rijbewijs. Na een grondige verbouwing werd Anninkshook een gelegenheid compleet met bowlingbaan waar veel Hengeloërs hun festiviteiten gehouden hebben. 

Naast café Beltman/Anninkshook stonden een aantal zogenoemde afdakswoningen. Deze woningen gebouwd in 1895 werden zo genoemd omdat men gelijk bij de voordeur in de woonkamer aanwezig was. Er was geen intrede met een soort portaal. De gevelsteen die cafe Beltman bezat is in de tuin van het Hirstorisch museum aanwezig met het opschrift 'November 1895 G.J.B.'. 

Rechts zien wij een groot pand op de hoek met de Ziekenhuisstraat. Hier had in het verleden kapper Giesbert zijn klanten bediend, later nam zijn schoonzoon Siebelt de zaak over. Links naast het pand zien wij een stenen muurtje ter bescherming van het publiek, omdat daar ter plaatse de Drienerbeek onder het kruispunt doorloopt evenwijdig met de Oude Molenweg en zich in de Colensostraat samenvoegt met de Elsbeek. 

Het beeld dat u op de foto ziet is een rustige situatie behorend bij 1940. Enige tijd geleden was ik op dit kruispunt aanwezig. Het verkeer kwam van vele zijden doorstromen. Vooral het fietsverkeer heeft veel geduld nodig om de doorgang te verkrijgen.


Tot een volgende keer,
Marinus van Rooy