De selecties van Judoschool Haagsma.
De selecties van Judoschool Haagsma. Foto:

Kort nieuws

Praten over problemen met wervelkolom

HENGELO - In ziekenhuis ZGT Hengelo wordt op maandag 6 februari van 10 tot 12 uur een inloop voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden. De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiebijeenkomst in ziekenhuis ZGT Hengelo, vergaderzaal K.10. Tijdens de inloop kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten. Meer informatie via de website van NVVR De Wervelkolom: www.ruginfo.nl of de infolijn: 088-0707200. 

Lezing schrijver Cor Faber

HENGELO - Er is een lezing van schrijver Cor Faber in wijkhuys Hasselo. Het gaat over een boek. Kleinzoon Cor krijgt het dagboek van opa in handen. Tot zijn grote verrassing heeft opa, die zeeman is, letterlijk de overheersing van Franco in Spanje ervaren. Van dit gegeven heeft hij een roman geschreven, gebaseerd op de aantekeningen van zijn opa. Het verhaal begint met het vertrek van opa Cor Louwerens uit Rotterdam. Hij is matroos op het schip de Andra, dat wapens smokkelt van Polen naar Spanje. Op enig moment wordt het schip onderschept door de marine van Franco en tot zinken gebracht. Twee bemanningsleden komen hierbij om het leven, de rest wordt gevangen genomen en moet onder erbarmelijke omstandigheden zien te overleven. Dit verhaal heeft de schrijver en historicus Cor Faber tot een roman verwerkt met de titel: Reis naar de Spaanse Burgeroorlog. Op 7 februari vertelt hij levendig over deze bijzondere familiegeschiedenis. Het boek is deze middag ook te koop. Dinsdag 7 februari, inloop 13.45 uur, aanvang 14 uur. Het duurt tot maximaal 16 uur. Entree € 2,50 inclusief een consumptie in de pauze.

Helderziende waarnemingen

HENGELO - In wijkcentrum ‘t Lansink wordt 8 februari een paranormale avond gehouden met Jason Goldsworthy. Hij vertelt over helderziende waarnemingen. Wijkcentrum 't Lansink, Twijnstraat 8. Op 8 februari van 20 tot 22.30 uur. Kosten zeven euro. Info: 074-2772836 of www.spiritueeldrieluik.nl

Titel voor judoka's 

HENGELO - Judoschool Haagsma is vijf Overijsselse judokampioenen rijker. Luca Richardson, Jarno Bronsvoort, Yaël Schipper, Wout Marsman en  Charlotte Yska werden afgelopen zaterdag kampioen van Overijssel. Het district organiseerde in sporthal de Haverkamp de kampioenschappen onder 12 en 18 jaar. Voor de -18 jaar is het een kwalificatietoernooi voor het NK. Allen die op het podium staan kwalificeren zich voor het NK dat over twee weken wordt gehouden in Den Haag. Luca Richardson, Jarno Bronsvoort en Yaël Schipper hadden geen vrees en werden alle drie eenvoudig kampioen. Ze zien het als een voorbereidende training op het NK als hun eerste Europa Cup toernooi. Met hen kwalificeerde ook Lotte Mentinkhof door tweede te worden en Douwe Leushuis door derde te worden.Onder de twaalf jaar was het voor velen een debuut.  Ondanks de zenuwen werd er super gejudood. Soms met het podium en soms net niet. Wout Marsman en Charlotte Yska werden verdienstelijk kampioen. Anne Noor van Beurden en Tess van Opstal werden tweede. Derde werden Stan van der Velden, Sven van Dam, Merle Spijker, Liv Baghoe, Fay Bossewinkel en Quin Imbos. 

Expositie ruime week verlengd 

HENGELO - De expositie 'drie generaties kunst Hoogervorst' is nog tot en met 10 februari te bezichtigen in de Agalerie aan de Steynstraat. Jan Hoogervorst, zoon Arjen en kleindochter Celine tonen hun werk, kunst die varieert van design, landschappen, meer abstract werk en installaties. Op werkdagen is de galerie open van 10 tot 15 uur. Op zondag 5 februari zijn Arjen en zijn echtgenote Yvonne zelf aanwezig van 14 tot 16.30 uur om bezoekers te verwelkomen en te praten over de werken.

Middagconcert Oude Blasius

DELDEN - Er is een middagconcert van Cultuurvrienden Oude Blasius Delden. Het is een streekmarktconcert van het Euregio Winter Orkest (EWO). Het concert is zaterdagmiddag 4 februari om 15.30 uur op het podium Oude Blasius aan het Kerkplein 3 in Delden. In de traditie van de streekmarktconcerten in de Oude Blasiuskerk van Delden komt Het Euregio Winter Orkest weer spelen. Daarmee geeft de vereniging ‘Cultuurvrienden Oude Blasius’ een podium aan de jonge musici van het EWO. Het is een jeugdorkest en is tweeëntwintig jaar geleden opgericht door twee enthousiaste strijkersdocenten uit Enschede: Mechteld Lindeboom (celliste) en Manuela Tannemaat (violiste). In 2015 heeft viooldocent Jan Dam uit Haaksbergen zich aangesloten bij de organisatie. Het strijkersorkest bestaat uit ongeveer twintig leerlingen. Het concert duurt ongeveer een uur. 

Zingen voor je leven Twente 

HENGELO - Zingen voor je Leven Twente zingt in het kader van Wereldkankerdag. Op maandag 6 februari van 10 tot 12 uur in de Remonstrantse Kerk, Woltersweg 11 in Hengelo. Zingen voor je Leven Twente is een koor voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker en hun naasten. Het is één van de dertig 'Zingen voor je Leven koren' in het land dat deel uitmaakt van het Landelijk korennetwerk van Stichting Kanker in Beeld. Plezier in het zingen staat voorop. Samen zingen geeft kracht, troost en energie en zorgt bovendien voor een gevoel van saamhorigheid en steun. Het koor bestaat uit veertien leden en zingt één keer in de veertien dagen op de maandagochtend in Hengelo. Nieuwe leden zijn welkom. Op maandag 6 februari is er van 10 tot 12 uur een open ochtend waar belangstellenden kunnen kennismaken en meezingen. Vanaf 9.30 uur staan koffie en thee klaar. 

www.zingenvoorjeleven.nl

Afbeelding