Twee keer per week kan men bij Veronika terecht tijdens het Juridisch Spreekuur in Bibliotheek Hengelo.
Twee keer per week kan men bij Veronika terecht tijdens het Juridisch Spreekuur in Bibliotheek Hengelo. Foto:

Juridisch Spreekuur op het ontwikkelplein in de bibliotheek

HENGELO - “Ik ben voor mensen de huisarts op het gebied van wet- en regelgeving.” Aan het woord is Veronika. Twee keer per week verzorgt ze het Juridisch Spreekuur op het ontwikkelplein op de tweede verdieping van de Bibliotheek. Veronika heeft kennis van allerlei rechtsgebieden en bezoekers komen met allerlei vragen. 


Ze vertelt: “Iedereen is hier welkom. Het is altijd heel druk, mensen hebben een grote behoefte aan sociaal juridische hulp. Ik help bijvoorbeeld bij vragen over uitkeringen, toeslagen en ontslag. Ik geef informatie over huurderszaken zoals het huurcontract, overlast en onderhoud van de woning. Bij een vordering van een incassobureau kan ik soms een betalingsregeling regelen of bezwaar aantekenen.” Ook voor onderwerpen als beschermingsbewind, echtscheiding en alimentatie kun je bij Veronika terecht.

“Maar ik ben er ook gewoon voor consumentenzaken. Iemand heeft bijvoorbeeld een product gekocht dat niet goed werkt. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden. Veel mensen hebben stress van dit soort problemen en liggen er van wakker. Met mijn hulp zijn ze heel blij. Ik help ze met het schrijven van brieven of ik bel met instanties en soms bemiddel ik. Ik heb veel contacten en ik kan mensen vaak rechtstreeks doorverwijzen. Ze komen dan meteen op de juiste plek terecht.”

Mensen kunnen bij het Juridisch Spreekuur hun recht halen. Ze worden er gezien en gehoord. De hulp is gratis. Veronika tot slot: “Het geeft mij heel veel voldoening om de mensen te helpen.”


Het gratis Juridisch Spreekuur wordt elke dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur en elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur gehouden op het ontwikkelplein in de bibliotheek aan de Beursstraat 34 in Hengelo.

bibliotheekhengelo.nl

boek