Deze pad hoeft niet te vrezen voor de dood. Foto: Paddenwerkgroep Boekelo.
Deze pad hoeft niet te vrezen voor de dood. Foto: Paddenwerkgroep Boekelo.

Padden al vroeg uit hun winterslaap

Algemeen

De paddentrek is dit jaar opvallend vroeg op gang gekomen. Vrijwilligers zijn daarom in het buitengebied van Hengelo en Boekelo al begonnen ze een handje te helpen.

HENGELO - Menigeen in het buitengebied heeft ze al gezien: vrijwilligers van paddenwerkgroepen die padden helpen. Deze dieren steken de weg over richting het water. Daar paren ze en zetten ze hun eitjes af. Dat is niets nieuws. Padden doen dat elk jaar. Maar ditmaal zijn ze erg vroeg, al in de eerste maand van het jaar. De paddentrek is al begonnen. Deze dieren zijn actief geworden door het zachte winterweer. Zo constateerden vrijwilligers van de stichting Paddentrek Hengelo in december zelfs al de eerste padden. “Voor de kerstdagen al. Het was toen vijftien graden. Bij temperaturen boven de tien graden en iets motregen worden ze actief “, zegt woordvoerder Adri Schols van de stichting Paddentrek Hengelo. Normaal gesproken ontwaken ze pas enkele maanden later uit hun winterslaap. Dan komen ook de vrijwilligers in actie om te voorkomen dat ze doodgereden worden. Schols: “Dat is tussen halverwege februari en halverwege april.” Maar het was deze winter op sommige dagen uitzonderlijk zacht weer. Bij hoge temperaturen worden ze wakker en gaan ze letterlijk op pad naar het water. Bij Paddentrek Hengelo vinden ze elke doodgereden pad, salamander en kikker er een teveel. Ze willen deze dieren helpen. “Alle amfibieën zijn afhankelijk van poelen en vijvers voor de voortplanting. Zij zetten hierin namelijk hun eieren af. Rondom Hengelo moeten ze vaak wegen oversteken. Op dat moment komen wij als vrijwilligers van de werkgroep Paddentrek Hengelo in actie.” Dankzij het beschermen van de paddenpopulatie kunnen veel dieren van de dood gered worden. Dat gebeurt ook in Boekelo. In dit dorp is er sinds twee jaar een paddenwerkgroep actief. Anne te Koppele is de aanjager van het project voor de padden. “Hier zijn we twee jaar geleden met vier vrijwilligers begonnen. Nu zijn dat er al zestien.” 

paddentrekhengelo.nl

Meer vrijwilligers zijn welkom. Ook in Hengelo. “Zij kunnen zich bij ons melden, zodat we meer padden kunnen redden”, zegt Adri Schols van stichting Paddentrek Hengelo. Vrijwilligers, voorzien van hesjes, zaklampen en emmers, helpen de padden. Anne te Koppele juicht het toe als ook in andere plaatsen vrijwilligers padden gaan redden. Ze wil ook Haaksbergenaren helpen bij het opstarten van een paddenwerkgroep. “Daar heeft de eerste vrijwilliger zich al gemeld”, zegt Te Koppele.

Ook in andere plaatsen padden redden

‘amfibieën zijn afhankelijk van poelen en vijvers’

Stefan Wegdam

Afbeelding