De imposante en geprinte robot ProteX van MatX.
De imposante en geprinte robot ProteX van MatX. Foto:

Unieke robot ProteX maakt het veiliger

Het duurde anderhalve maand om hem met vier 3D-printers te printen, maar dan staat er ook wat: de ProteX van het Enschedese bedrijf MatX Smart Materials. Het is een 2,4 meter hoge antimicrobiële robot. “Deze robot is ontworpen om te helpen bij het bestrijden van ziektekiemen en bacteriën’’, zegt Maikel Tenniglo van MatX.

Enschede – MatX is gevestigd in de Spinnerij op Rigtersbleek-Zandvoort en bestaat al tien jaar “We ontwikkelen slimme materialen om producten veiliger te maken en die toe te passen in de industrie’’, vertelt Maikel Tenniglo. Het bijzondere aan robot ProteX is dat bacteriën, schimmels en virussen zich niet aan hem kunnen hechten. “De robot is uitgerust met de nieuwste antimicrobiële technologie die al voor meerdere andere toepassingen gebruikt wordt. Het is onze missie om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen bacteriën en infecties en we zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe robot een grote stap voorwaarts is in deze missie.’’ In ziekenhuizen worden al robotarmen gebruikt, maar die zijn nog niet antibacterieel, stelt Tenniglo.

MatX Smart Materials telt vijf werknemers. “Plus twee op een externe locatie in het westen van het land’’, aldus Tenniglo. Het bedrijf werd opgestart na de verkoop van een bedrijf in innovatieve textielproducten. “We hebben wel twijfels gehad en moesten even door de zure appel heen bijten, maar nu krijgen we aanvragen vanuit de hele wereld. Daar hadden we ook echt op gehoopt. We zijn nu met grote internationale bedrijven bezig.’’

Robot ProteX staat inmiddels midden in het kantoor. “Het feit dat onze robot in dit formaat geprint is, maakt indruk. Alle klanten die op ons kantoor komen beginnen er gelijk over.’’ Het 3D-printen ging 24/7 door, met vier printers en dat anderhalve maand lang. Wel moesten er mensenhanden aan te pas komen om de robot in elkaar te zetten. “We hadden tig verschillende onderdelen. Alles wat met een 3D-printer geprint wordt, gaat niet zo snel’’, zegt Tenniglo.

De printers gebruikten zo'n 25 kilo aan filamenten, draden van kunststof. ProteX is het bewijs van de innovatieve kracht en het doorzettingsvermogen van het team van MatX, stelt Tenniglo. "De komende maanden zal ProteX nieuwe upgrades en verbeterde bodypanels krijgen die te volgen zijn via onze social media.'' Ook is het de bedoeling om meer leven in ProteX te krijgen. "We hebben de intentie om hem ook te laten bewegen en dat hij dingen vast kan pakken.'' Een van de filamenten die MatX heeft ontwikkeld, AMBX PLA, zorgt voor een groter dan 99,99 procent effectiviteit tegen bacteriën, met een natuurlijke ingrediënt. MatX levert haar innovatieve technieken aan de industrie voor spuitgieten en filamenten voor 3D-printen. Gebaseerd op bestaande problemen, R&D van klanten en eigen initiatief is MatX actief betrokken bij innovaties in polymeren, harsen en coatings. Volgens MatX volgen er binnenkort meer innovatieve materialen en samenwerkingen.

Afbeelding