Onder meer sportclubs kampten met uitdagingen: ze gebruiken veel energie, maar kunnen contributie moeilijk verhogen.
Onder meer sportclubs kampten met uitdagingen: ze gebruiken veel energie, maar kunnen contributie moeilijk verhogen. Foto: Shutterstock

Nieuwe regeling voor mkb-bedrijven

De Rijksoverheid heeft op 21 maart een nieuwe regeling geopend om kleine ondernemers, organisaties en verenigingen te helpen met hun energiekosten. Het is een regeling die specifiek moet helpen wanneer de energielasten ten minste 7 procent bedragen van de totale omzet. 

TWENTE - Het zal goed bekend zijn bij de lezer dat ook de kosten voor energie flink gestegen zijn het afgelopen jaar. Hoewel de prijspieken van afgelopen jaar inmiddels wat stabiliseren zijn de kosten nog steeds hoog. Waar particulieren eerder al gebruik konden maken van een energietoeslag, was dit voor ondernemers, organisaties en verenigingen vaak wat lastiger.

De nieuwe regeling van het Rijk moet ook deze groepen helpen om niet té zwaar belast te worden door de energiekosten. Het is voor een kleine ondernemer immers niet te doen om alle prijsstijgingen door te berekenen. En voor een gemiddelde vereniging nog minder. Denk bijvoorbeeld aan een sportclub die wel zit met een hoge gasprijs, maar moeilijk de contributie flink kan laten stijgen.

De Tegemoetkoming Energiekosten energieintensief-mkb is vanaf nu geopend en tot en met 2 oktober aan te vragen. Men ontvangt dan met terugwerkende kracht deze tegemoetkoming over de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Aanvragen kan via www.rvo.nl

TEK is gericht op wat het Rijk energie-intensieve ondernemingen noemt. Dit zijn dan bedrijven, stichtingen en verenigingen die ten minste 7 procent van hun omzet spenderen aan energie. Verder zijn de voorwaarden veelal van een wat technische aard; zo moet men beschikken over een zakelijk energiecontract. Wanneer men eerder al tegemoetkoming heeft gekregen via de regeling van het energieplafond, dan wordt dit in mindering gebracht op de te verstrekken TEK-subsidie. Ook de 190 euro die men in november en december ontving van de energieleverancier gaan daar nog van af.

Uiteraard zijn er ook maxima verbonden aan deze regeling. Zo gelden maximale bedragen per afgenomen kuub gas en kiloWattuur aan elektriciteit. Ook ontvangt een aanvrager maximaal 160.000 euro subsidie per onderneming of per groep verbonden ondernemingen.

Zeker voor kleine bedrijven zijn de hoge kosten lastig

De Twentse gemeenten wijzen hun lokale mkb actief op de nieuwe regeling, omdat niet iedereen actief deze ontwikkelingen volgt. Bovendien zou het jammer zijn dat een bedrijf in de problemen komt terwijl er hulp mogelijk is. Laat de aanvraag dus niet tot het laatste moment liggen zo is de boodschap, ook omdat er wel de nodige bewijsdocumenten geleverd moeten worden om in aanmerking te komen voor deze tegemoetkoming.

Pen