De Autismeweek is bedoeld om het stereotype beeld van autisme te vervangen en om mensen te informeren over wat autisme nou precies is.
De Autismeweek is bedoeld om het stereotype beeld van autisme te vervangen en om mensen te informeren over wat autisme nou precies is. Foto:

Het belang van stilstaan bij autisme

Op 2 april is het Wereld Autisme Dag. Jaarlijks wordt op deze dag aandacht gevraagd voor mensen met autisme.

TWENTE – De officiële naam van autisme is autismespectrumstoornis (ASS). Tot 2017 vielen hieronder de autistische stoornis (klassiek autisme), het syndroom van Asperger, PDD-NOS en het syndroom van RETT. Inmiddels wordt dat verschil tussen de verschillende soorten niet meer gemaakt.

In 2007 is Wereld Autisme Dag aangenomen als officiële Verenigde Naties-dag. Dit is één van de slechts zeven officiële gezondheid-specifieke VN-dagen. De bedoeling van deze dag is dat lidstaten van de VN aandacht besteden aan autisme. In Nederland houdt de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) er zelfs een hele week omheen, deze duurt van 25 maart tot en met 2 april. Autisme heeft vele uitingsvormen en de Autismeweek is bedoeld om het stereotype beeld van autisme te vervangen en om mensen te informeren over wat autisme nou eigenlijk is. Het thema van 2023 is dan ook ‘Hoe uniek ben jij? Diversiteit in het Autisme Spectrum’.


Wat is autisme?

Autisme is een verzamelnaam voor bepaalde gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de gebieden van sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren van en omgaan met informatie. De hersenen van mensen met autisme verwerken de informatie op een andere manier. Dit kan leiden tot een overprikkeling van de zintuigen omdat zij heftiger ervaren wat ze horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Dit kan heel vermoeiend zijn en heeft veel impact op het dagelijks functioneren. Ruim 1% van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft autisme. (Bron: Autisme.nl)

Autisme is divers: Iedereen is anders


Autisme is aangeboren en kan niet ontstaan door een bepaalde opvoeding. Wel kan erfelijkheid een rol spelen in de oorzaak van autisme. Diagnose voor autisme kan niet worden gedaan door middel van een bloed- of dna-test. In plaats daarvan wordt de diagnose gesteld door een psychiater of een psycholoog aan de hand van gedragskenmerken. Sommige mensen komen er pas op latere leeftijd achter dat zij autisme hebben, bijvoorbeeld omdat één van hun kinderen de diagnose autisme heeft gekregen. Zij herkennen dan kenmerken bij zichzelf. Omdat iedereen andere gedragskenmerken vertoont is het niet altijd meteen duidelijk dat iemand mogelijk autisme heeft.


Iedereen met autisme is anders, maar er zijn wel enkele kenmerken die vaak in verband worden gebracht met autisme. Naast een overgevoeligheid voor prikkels, ervaren mensen met autisme vaak problemen op sociaal gebied. Dit komt onder andere omdat zij dingen vaak te letterlijk nemen, een minder goed ontwikkelde sociale intuïtie hebben, moeite hebben met lichaamstaal herkennen en een beperkte behoefte hebben aan sociale contacten. Ook ervaren zij vaak moeite met veranderingen en kunnen zij zich soms sterk hechten aan gewoontes en rituelen. Mensen met autisme hebben vaak beperkte, maar diepgaande interesses waardoor zij volledig in beslag kunnen worden genomen. Dit wordt ook wel hyperfocus genoemd. Er zijn mensen met autisme en een (licht) verstandelijke beperking, maar ook mensen met autisme en een hoge intelligentie.


Er bestaat geen behandeling of medicatie om autisme te 'genezen'. Wel kunnen bepaalde soorten hulp, zoals cognitieve gedragstherapie of sociale vaardigheidstraining, mensen met autisme helpen omgaan met hun diagnose. Op die manier kunnen mensen met autisme leren om naar school en werk te gaan en relaties met anderen te onderhouden. De behandelingen zijn bedoeld om de problemen die zij ervaren te verminderen.


Evenementen

In de Autismeweek worden er ook in Overijssel enkele evenementen gehouden. Zo is er op 28 maart om 10.00 uur is er de lezing 'Elk kind speelt uniek' in Ommen, aanmelden hiervoor is noodzakelijk. Bekijk ook de website www.autismefonds.nl/autismeweek voor meer informatie over de evenementen en voor een breed aanbod aan online evenementen die in deze week zullen plaatsvinden. 

In Overijssel is er ook het Autisme Kennisnetwerk Overijssel. Zij houden het hele jaar door meerdere bijeenkomsten voor mensen met autisme door heel Overijssel met als doel om kennis over autisme te vergroten. Bekijk ook hun website: 

www.autismeoverijssel.nl

Pen