Drukte op de Loosdrechtse Plassen in 2020: meer mensen ontdekten het plezier van waterrecreatie.
Drukte op de Loosdrechtse Plassen in 2020: meer mensen ontdekten het plezier van waterrecreatie. Foto: Shutterstock

Het vaarseizoen gaat weer van start

Het Overijsselse vaarseizoen gaat weer van start. Met ingang van 1 april worden alle bruggen en sluizen weer bediend volgens het zomerschema. Hiermee krijgt ook de recreatievaart weer volop gelegenheid om het Overijsselse water te verkennen. De groeiende populariteit van waterrecreatie levert zowel kansen als uitdagingen op.

TWENTE - Waterrecreatie, zoals het varen met een boot, is voor veel mensen niet de eerste vorm van recreatie die bij hen opkomt. Het is dan ook niet de goedkoopste; een boot kost veel qua aanschaf en onderhoud waardoor het niet voor iedereen weggelegd is. Uiteraard zijn er ook wel wat laagdrempeliger manieren om het water te verkennen, zo kan men een sloep huren of bijvoorbeeld kiezen voor een goedkopere rubberboot of ander tweedehandsje.

Waterrecreatie stond voor 2020 flink onder druk: het aantal boten in Nederland nam af en mensen gingen minder vaak het water op. Dit had onder meer te maken met de opkomende vergrijzing. Ook werden relatief veel boten naar het buitenland geƫxporteerd en de binnenlandse markt was steeds kleiner.

In 2020 werd de wereld getroffen door corona. Dit had ook zo zijn effecten op het recreatiegedrag van de Nederlander. Door lockdowns konden we collectief minder doen, vakanties in het buitenland waren niet mogelijk en mensen bleven bewuster dicht bij huis. Het gevolg is dat ook de vraag naar boten, paddleboards en andere vormen van waterrecreatie weer steeg. Mensen ontdekten of herontdekten deze vrijetijdsbesteding. Ook werden boten vaak weer van het buitenland naar hier gehaald, omdat de regels in het buitenland veelal strenger waren en hier gewoon gevaren kon worden.

De vraag was uiteraard of dit een korte oprisping zou zijn, of dat de trend langer aan zou houden. Gelukkig voor de watersportbranche blijkt de populariteit tijdens corona ook nu nog aan te houden. Uit onderzoek van het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen en Waterrecreatie Nederland bleek dat ook in 2022 een stijgende lijn zichtbaar was. Bovendien verschuift de interesse ook daadwerkelijk naar een jongere doelgroep: ze ontdekten het waterskiƫn, de stand-up paddleboard en het surfen. Ook qua het daadwerkelijke varen zien we tegenwoordig weer een jongere generatie op het water. Zo zijn huursloepen een toegankelijke manier om met vrienden het water op te gaan zonder veel rompslomp.

De toegenomen drukte op het water had uiteraard ook zo zijn keerzijdes. Het risico op aanvaringen neemt toe in drukker water en nieuwelingen kennen lang niet altijd de regels die er gelden. Hierdoor kunnen recreatievaarders bijvoorbeeld in drukke vaargeulen komen waar ze de beroepsvaart in de weg zitten.

De Provincie Overijssel hoopt dat veel mensen dit jaar weer genieten van het regionale water. Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Kijk daarom op de website www.overijssel.nl/varen voor praktische informatie over vaarsnelheden, werkzaamheden, bedieningstijden en meer.

Pen