Klootschieten is een toegankelijke sport met een rijke geschiedenis. Maar ook eentje met een imago-probleem.
Klootschieten is een toegankelijke sport met een rijke geschiedenis. Maar ook eentje met een imago-probleem. Foto:

Maak kennis met de klootschietsport

Het klootschieten is een sport - en een traditie - met een rijke geschiedenis. Al sinds de dertiende eeuw beoefenen mensen deze in Nederland. De eerste officiële klootschietbaan werd volgens de overlevering in 1392 aangelegd in Haarlemmerhout. Het is een sport die ook nauw verweven is met het plattelandsleven in Twente. Helaas kampt men ook met een zeker imagoprobleem, waar de Nederlandse Klootschietbond graag verandering in wil brengen.

TWENTE - Het klootschieten is in onze regio best populair. In veel gemeenten is wel één of zelfs meerdere verenigingen actief. Zo is hier KSV Wierden actief en in Almelo KV Kluppelshuizen. Wie op bezoek gaat, valt op dat het gemiddelde lid al aardig op leeftijd is. De toegankelijkheid van deze sport en het feit dat deze ook op hogere leeftijd beoefend kan worden is imago-technisch eerder een vloek dan een zegen. Het is namelijk niet een sport die op dit moment veel kinderen en jongeren trekt. Gevolg is dat ook de vitaliteit van de verenigingen op lange termijn onder druk komt te staan. Je hebt immers steeds nieuwe aanwas nodig om draaiende te blijven als klootschietvereniging.

De Nederlandse Klootschietbond benadrukt dat het klootschieten in Oost-Nederland springlevend is gezien de vele verenigingen en dat er ook best wel jeugdcompetities en jeugdleden zijn. Toch ziet de Klootschietbond het als een belangrijke ambitie om meer jeugd te enthousiasmeren voor deze unieke sport.

"Klootschieten is Nederlands oudste sport en dat het nog steeds populair is, is niet zo gek”, vertelt Silke Tulk. De Europees en wereldkampioene klootschieten én zesvoudig Queen of the Roads maakt zich graag hard voor haar geliefde sport. "Het is een sport die gedurende het hele jaar beoefend kan worden door sporters van alle leeftijden… en lekker buiten in de natuur. Voeg daaraan toe een flinke dosis kracht, techniek en behendigheid en je hebt een superleuke sport die absoluut niet onder hoeft te doen voor volley-, hand- of voetbal. Toch zijn dat de sporten waar kinderen en ouders doorgaans het eerst aan denken als de kinderen een sport mogen kiezen.”

En dus startte de Nederlandse Klootschietbond de Kom Klootschieten-campagne. Inclusief eigen website en social media kanalen. "Op de website www.komklootschieten.nl staat het gros van alle Nederlandse klootschietverenigingen vermeld. Zij doen mee aan de Kom Klootschietdagen op 31 maart en 1 en 2 april.”

Tijdens die dagen kunnen kinderen vrijblijvend meedoen aan een klootschiettraining. Zo probeert het NKB de jeugd - op een laagdrempelige manier - te enthousiasmeren voor de sport. "Daar hebben we het volste vertrouwen in”, vertelt de wereldkampioene. "Lekker naar buiten met vriendjes en vriendinnetjes. Bovendien is de kans op een kampioenschap vele malen groter dan bij de eerder genoemde sporten. Ik zou het wel weten dus ;-).”

Pen