We slikken steeds meer medicijnen, waardoor er ook steeds meer in het water komt.
We slikken steeds meer medicijnen, waardoor er ook steeds meer in het water komt. Foto:

Onderzoek geeft beter inzicht in vele medicijnresten in het water

Ongeveer elf miljoen mensen in Nederland gebruiken medicijnen. Voor alles wat er mis kan gaan met het menselijk lichaam is wel een pil, zalf of druppels te vinden; van hoofdpijn tot depressie, van ontsteking tot plasproblemen. Maar aan al dat medicijngebruik kleven ook nadelen. Zo toont nieuw onderzoek aan dat dit een grote impact heeft op vissen en andere dieren die in het water leven.

TWENTE - Het Waterschap Vechtstromen en anderen riepen door de jaren heen al geregeld op om oude medicijnen netjes in te leveren bij de apotheek en niet door het toilet te spoelen. Hoewel het 'natuurlijk verloop' van medicijnen na het slikken niet helemaal uit te sluiten is, kunnen we in ieder geval zo een deel van de vervuiling voorkomen.

Exacte cijfers over de hoeveelheid medicijnresten in het oppervlaktewater zijn van nature lastig te geven. Zo schat het RIVM dat er jaarlijks ten minste 190 ton medicijnresten in het oppervlaktewater komen. Er is nu nieuw onderzoek verricht door de  Maastricht University en het RIVM om te kijken wélke medicijnen precies in het water komen en wat de effecten zijn. Tot nu toe was dit nog vrij onbekend.

De metingen tonen aan dat stoffen zoals carbamazepine, oxazepam en fluoxetine geregeld worden aangetroffen. Dit zijn medicijnen tegen respectievelijk epilepsie, angstgevoelens en depressie/bipolaire stoornis. Het zijn allemaal middelen die relatief veel voorgeschreven worden - zowel hier als wereldwijd. De vergrijzing speelt hierin ook een belangrijke rol. Rioolwaterzuiveringen kunnen maar een deel hiervan verwijderen. Een gevolg is dat er op sommige plekken concreet risico is voor organismen die in het water leven. Deze kunnen dan bijvoorbeeld passiever of juist agressiever worden, wat zorgt voor een verstoring van de natuurlijke voedselketen. De onderzoekers hopen dat vooral artsen een stuk bewuster worden over de hoeveelheid medicijnen die ze voorschrijven. Bijvoorbeeld met oog voor of en hoe snel men kan afbouwen. Daarnaast moeten patiënten vaker geïnformeerd worden het netjes inleveren van overgebleven medicatie.

Pen