VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg wil Westerstraat 5 handhaven. Naast hem VVD-raadslid Elsbeth Deijk.
VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg wil Westerstraat 5 handhaven. Naast hem VVD-raadslid Elsbeth Deijk. Foto: Jan Joost

Gemeentebelang en VVD willen pand Westerstraat 6 handhaven

Gemeentebelang en VVD vinden dat pand Westerstraat 6 niet afgebroken moet worden. Raadslid Sander ter Harmsel (GB) en VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg maakten zich sterk voor behoud van de stadsboerderij tijdens het raadsdebat over de herinrichting van de Haarzijde. In de nieuwe plannen voor de Haarzijde moet Westerstraat 6 het veld ruimen om het verkeer en de nieuwe gebouwen aan de Haarzijde meer lucht te geven.

RIJSSEN - VVD-fractievoorzitter Van den berg betoogde voor het behoud van deze woning aan de Westerstraat 6 te zijn. "In 2019 is er al een discussie geweest over dit pand en toen heb ik gepleit voor behoud van dit soort authentieke stadsboerderijen. Er is al veel ouds gesloopt en dat probeer ik tegen te gaan."

Van den Berg zei dat we aan dit soort panden kunnen zien waar we vandaan komen. "Een stad moet zijn afkomst niet verloochenen en het handhaven van deze woning kan aan dat historisch besef bijdragen. Wij zijn tegen het slopen van die woning." Van den Berg wilde eerst de uitkomsten van het daar te houden verkeersstromenonderzoek afwachten.

Bomenliefhebber

Sander ter Harmsel (GB) vond sloop nu onnodig. "Je kunt de kavel drie meter smaller maken en de tuin aan de zijkant aan de weg toevoegen, zodat het verkeer meer ruimte krijg. Het huis slopen om daar drie bomen vier parkeerplaatsen van te  maken gaat mij als bomenliefhebber zelfs te ver", aldus Ter Harmsel.

Kapitaalvernietiging

Hij vond het niet duurzaam om bruikbare woningen af te breken. "Het kost ons als gemeente een woning, waar we er toch te weinig van hebben en het is kapitaalvernietiging." Als oplossing voor het sluipverkeer zou de hele

Westerstaat éénrichtingsverkeer gemaakt kunnen worden. "Dan is een bredere doorgang waarschijnlijk helemaal niet nodig, omdat de kruising Westerstraat-Haarzijde dan niet meer dan een bocht in de straat is."


Haarstraat 104

Ter Harmsel stelde dat ook Haarstraat 104 aangekocht zou kunnen worden of een deel van de achtertuin, omdat de eigenaar daarvoor openstaat. Op die manier zou het er ook meer ruimte voor het verkeer komen, zonder daarvoor een complete woning op te moeten offeren. "Handel niet te snel," gaf hij B en W mee.