Mark Voortman en Roelf Wolterink bekijken de militaire verzameling van Mark (Foto: Gerbert Voortman).
Mark Voortman en Roelf Wolterink bekijken de militaire verzameling van Mark (Foto: Gerbert Voortman). Foto: Gerbert Voortman

Mark ontvangt een speciale bezoeker

Mark Voortman (38) uit Rijssen spaart van alles over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding maar in het bijzonder attributen van de Canadese soldaten. Dat is zijn grote hobby. Onlangs kwam oud-verzetsstrijder Roelf Wolterink zijn verzameling bekijken.

RIJSSEN - “Canadese soldaten hebben destijds (ook) Rijssen en Holten bevrijd, dat is een belangrijk motto voor mij”, geeft Mark aan. Complete uniformen op pop, helmen, emblemen en persoonlijke spullen van Canadese soldaten zijn bij hem thuis te zien in een aparte ruimte. Maar hij komt naar eigen zeggen altijd ruimte te kort. “Ik koop of ruil met kennissen en verzamelaars uit Canada en Nederland. Als klein jongetje vond ik het altijd mooi om soldaatje te spelen en in oorlogsboeken te lezen en kijken. Alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, moest en zou ik zien of lezen.”

Bijzondere bezoeker

Op donderdagavond 19 januari had Mark een bijzondere bezoeker bij zijn collectie. “Een oud-verzetsstrijder en maat van mijn opa uit Indië: De 99-jarige Roelf Wolterink uit Rijssen. Hij heeft veel meegemaakt ten tijde van de oorlog. Ik ben blij dat ik Roelf wat heb kunnen laten zien uit zijn tijd en het is mooi om zijn verhalen te horen. Zo bijzonder. Roelf wilde altijd al graag mijn museum zien en na een lange tijd is het er toch van gekomen. Nadat hij twee trappen opgeklommen was zei hij tegen mij: “Dat haj neet edacht hè met bene van bienoa 100 joar.” Nee zeker niet, diep respect. Nadat ik hem wat uitleg had gegeven wat ik zoal boven had staan, wist hij heel veel dingen nog van de oorlog. En van sommige voorwerpen kon hij mij precies vertellen wat er mee gedaan kon worden en dat hij dat ook wel heeft gehad/gebruikt.” 

Boek

De neef van Mark, fotograaf Gerbert Voortman was er ook bij en maakte mooie foto’s. “Gerbert heeft een boek geschreven over zijn opa met als titel: Krawatte – geluksvogel in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij spelen Roelf en ik een rol op de dag van de boekpresentatie in het Parkgebouw op 22 april. Roelf schreef het voorwoord en is dan eregast en ik ben present met een deel van mijn verzameling.” Mochten mensen nog voorwerpen uit de oorlog of van de bevrijding hebben en die kwijt willen, dan mogen ze altijd contact opnemen met Mark Voortman, tel. 06-41468295, e-mail: markvoortman84@icloud.com of Facebook: markvoortmancollectorww2 

'Dat haj neet edacht hè met bene van bienoa 100 joar'
Foto: Gerbert Voortman
Afbeelding