Echtpaar Nijland-Makkink vierde afgelopen woensdag het 60-jarig huwelijksjubileum.
Echtpaar Nijland-Makkink vierde afgelopen woensdag het 60-jarig huwelijksjubileum. Foto: Peter Bulthuis

Liefde op eerste gezicht in De Wippert

Algemeen

HOLTEN - Het was voor Jannie Makkink uit Larense Broek liefde op het eerste gezicht toen ze Henk Nijland uit Almen tegenkwam in café De Wippert. Tijdens een optreden van de Larense accordeonvereniging (LAV), zo’n 67 jaar geleden. “Ik was de drummer. Dan weet je het wel: dan komen de meisjes”, grapt Henk. Het klikte goed tussen de twee. Jannie: “We zijn twee jaar verloofd geweest en op 1 februari 1963 getrouwd.”

Nu zestig jaar later vieren Henk (83) en Jannie (82) hun diamanten huwelijk. Afgelopen woensdag kwam burgemeester Arco Hofland het echtpaar feliciteren in grand café De Biester en vrijdag viert de familie het jubileumfeest in De Poppe in Markelo. 

In Almen werd bij de ouderlijke woning van Henk een huis gebouwd waar ze kwamen te wonen. “Buitenaf in de buurt van het Twentekanaal”, geeft Jannie aan. “Je kon daar mooi vissen tussen het riet”, vult Henk aan. En dat deed hij dan ook vaak met de buren. 

Jannie hield zich bezig met het huishouden. Bij haar thuis, maar ook bij anderen. “Er was rondom ons huis heel veel tuin”, zegt ze. “Ik zat dan ook vaak op m’n knieën om de borders mooi te houden.” Het was vooral haar domein. Henk: “Ik mocht alleen grasmaaien.”

Als stukadoor was hij overdag aan het werk en ‘s avonds vaak van huis om te repeteren of vanwege uitvoeringen. “Mijn vader zat al bij de muziek”, legt hij uit. “Bij de muziekvereniging in Almen zochten ze een slagwerker. Ik ben daar als 12-jarige jongen begonnen.” Hij bleek een talent te zijn, want hij werd gevraagd om eens bij de accordeonvereniging langs te komen. Daar zochten ze ook een drummer. “En hij kan helemaal geen noten lezen!”, zegt Jannie. “Maar Henk weet precies wat de dirigent bedoeld. Hij speelt de nummers zo mee.”

Henk heeft het drummen nog lang volgehouden. “Hij oefende soms met lepels en pannen”, lacht Jannie. “Maar nu hij 83 is, is het wel mooi geweest.” 

Het echtpaar kreeg twee kinderen. Hun dochter woont in Enter en hun zoon in Markelo. Jannie: “Dicht in de buurt. Met mooi weer pak ik de scootmobiel en Henk de fiets en rijden we ernaartoe.” Inmiddels zijn er ook vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. 

Door de leeftijd en verminderde gewrichten van Jannie werd het bijhouden van de woning in Almen teveel. Er werd naar iets kleiners gezocht. “Mijn zus woont in Holten”, zegt ze. Zo kwam hun huidige appartement aan de Dorpsstraat in Holten, tegenover ‘t Klavertje, in beeld. “Het was wel wennen”, geven de twee aan. Toch zijn ze blij de stap te hebben genomen. “We zitten mooi in het centrum, dichtbij de winkels. En er is veel groen in de buurt.” De twee houden erg van de natuur en maken dan ook vaak een rondje. Of ze maken een korte wandeling. Fietsen zit er voor haar niet meer in. Maar met de scootmobiel en rollator kan ze zich goed redden. Daarnaast zijn de buren erg behulpzaam.

Jannie: “We hebben een mooie tijd gehad. Het is toch bijzonder dat, nu we beiden 80 zijn geweest, nog kunnen genieten van de (achter)kleinkinderen.”