Dag van de Vrijwilliger

BORNE - Deze hele week is er aandacht voor het belang van vrijwilligerswerk in de brede zin. Maandag was de internationale dag van de vrijwilliger, deze woensdag is de landelijke vrijwilligersdag. Ook in Borne is hun inzet van onschatbare waarde.

Uit schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders minstens eens per jaar vrijwilligerswerk doet. Veel mensen doen dit uiteraard een stuk vaker, zoals wekelijkse inzet voor een voetbalclub, de bibliotheek, de buurtbus of een andere vaste bezigheid. Vrijwilligerswerk is niet alleen belangrijk voor de gemeenschap zelf - zonder hen zouden veel activiteiten niet mogelijk zijn - maar vrijwilligerswerk geeft ook veel voldoening voor de mensen zelf. Zo is het een goede manier om je opgedane kennis en ervaring in te blijven zetten, ook na pensionering.


Er zijn echter wel de nodige uitdagingen op het gebied van vrijwilligerswerk. Zo sloeg corona gaten in diverse organisaties; mensen stopten met vrijwilligerswerk en kwamen niet terug. Ook vergrijst de groep vaste vrijwilligers in rap tempo. Jonge vrijwilligers kiezen steeds minder voor een vaste verplichting en gaan liever incidenteel aan de slag.