Met het planten van de laatste boom zijn de werkzaamheden afgerond.
Met het planten van de laatste boom zijn de werkzaamheden afgerond. Foto:

Laatste van 80 nieuwe bomen geplant

Wethouder David Vermorken plantte donderdag de laatste boom in de Europastraat. Hiermee werd het project om de Europastraat eigenlijk te veranderen van ontsluitingsweg voor de omliggende wijken naar een weg met minder ruimte voor auto’s en die meer ruimte biedt aan fietsers, voetgangers, groen en waterberging afgesloten.

BORNE - Er zijn maar liefst 80 nieuwe bomen geplant, en nu eens geen lange rij eiken maar een veel gevarieerder aanbod aan bomen. De laatste boom was bijvoorbeeld een Iep.

In eerste instantie werd bij het aanpassen van de Europastraat gedacht aan een 50 km weg van asfalt met brede fietsstroken, maar verkeersdeskundige Joachim Wissink dacht meer aan een andere oplossing. Een weg waar maximaal 30 km per uur gereden mocht worden waardoor er meer ruimte voor de fiets komt. Doorgaand verkeer zal dan meer via de randwegen gaan rijden en dat zal ook de veiligheid verbeteren.


Wissink is best trots op de transformatie van de Europastraat met al het groen en de beter ingerichte parkeerplaatsen en de gerealiseerde waterberging naar de Bornse beek. Wissink zei verder erg te spreken te zijn over de louter positieve berichten die na de presentatie binnenkwamen en de interactie met de bewoners van de Europastraat. "Door de afspraak alleen bomen te kappen die niet langer dan nog vijf jaar te leven hebben was er hier en daar wel enige wrijving of een boom nou moest blijven staan of niet.

Wethouder Vermorken was zeer tevreden met het resultaat. "Zo willen we het graag zien in Borne. Dit is een mooi voorbeeld van meer ruimte voor de fiets en de voetganger. Hij zou met uitzondering van enkele doorgaande wegen graag zien dat in de hele bebouwde kom van Borne niet harder dan 30 km per uur gereden mag worden. hij zal een voorstel hierover dan ook voorleggen aan de raad.

Zo willen we het graag zien in Borne


Kijkend naar de voorbijrijdende auto's zei Vermorken het een uitdaging voor iedereen te vinden zich hier ook daadwerkelijk aan te houden.



Afbeelding