Borne is straks weer een stukje groener met de nieuwe bomen.
Borne is straks weer een stukje groener met de nieuwe bomen. Foto:

Borne kleurt groen met nieuwe bomen

De natuur in Overijssel heeft er in totaal meer dan 57.000 bomen bij gekregen. In de gemeente Borne zijn dat er maar liefst 2571. Deze bomen zijn eerder dit jaar door inwoners van de gemeente Borne aangevraagd en werden uitgedeeld tijdens de Boomdeeldag afgelopen zaterdag.

BORNE - Borne is één van de locaties op de eerste Boomdeeldag. Op deze bijzondere dag steken gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher en wethouder Michael Geerdink hun handen uit de mouwen op Erve Knoef aan de Looweg in Borne. Gedeputeerde Ten Bolscher is enthousiast: "Met de Boomdeeldagen leveren we samen een enorme bijdrage aan het versterken van onze natuur en het landschap. Met de 57.849 bomen die we nu in totaal in de provincie uitdelen, komen we weer een stap dichterbij ons doel van 1,1 miljoen nieuwe bomen!” 


Natuur voor Elkaar 

Het project Natuur voor Elkaar (van de provincie Overijssel) gaf inwoners voor de zomer de kans om tegen een kleine vergoeding bomen en bosplantsoenplanten aan te vragen. De provincie organiseert deze actie samen met Landschap Overijssel en 17 deelnemende gemeenten waarvan Borne er dus één is. Zaterdag was het dus zover, het plantgoed kan door de deelnemers worden opgehaald tijdens de Boomdeeldagen en op hun eigen grond geplant. 


Doel is om 1,1 miljoen bomen in Overijssel te planten

Iedereen een boom 

De provincie Overijssel is in 2019 gestart met het project ‘Iedereen een Boom'. In dit project is het doel om 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel te planten. Samen met andere partijen organiseert de provincie diverse acties mét inwoners om bomen te planten. De Boomdeeldagen horen hier ook bij. De 'Boomdeeldag' in Borne is opgezet door het Landschap Overijssel en door de gemeente die ieder een helft van de kosten op zich nemen. Sinds de start van het project zijn er al 330.021 nieuwe bomen geplant. 

De mensen die zich al in juli hadden opgegeven als belangstellende voor het krijgen en planten van een boom hebben er heel verschillende plannen mee. Zoals de heer Meijer die in zijn weide in Hertme een boomgaard wil aanleggen. Hij stond zaterdagmorgen met zijn zoontje klaar met een grote aanhanger waarop 8 fruitbomen (5 appelbomen, 3 perenbomen) 100 bosplantsoenplanten, winterkers etc. werden opgeladen.

De heer Horstman is woonachtig in het buitengebied van Zenderen. Langs zijn boerderij wordt straks de nieuwe Vloedbeldverbinding aangelegd. "Ik ben niet blij met de plannen, maar je houdt het niet tegen. Het lijkt wel erg definitief nu," aldus Horstman. Hij neemt hierop alvast een voorschot door het haag aan te leggen om het zich op het asfalt weg te nemen. "Dit is een uitgelezen kans om voor een mooi prijsje bomen enz. aan te schaffen. Je betaalt namelijk maar 25% van de normale prijs. Koop je voor meer dan 1000 euro, dan betaal je wel de volledige prijs."


Ze waren er zaterdagmorgen al op tijd bij. Het was ijzig koud, maar dat weerhield de mensen die zich


Inwoners die een boom planten, kunnen deze aanmelden via www.iedereeneenboom.nl. Sinds de start van het project zijn er al 330.021 nieuwe bomen geplant. Subsidies voor streekeigen landschapsbeheer Sinds 2020 enthousiasmeren de provincie Overijssel en Landschap Overijssel groepen inwoners om hun leefomgeving te vergroenen door landschapselementen (zoals struweelheggen, houtwallen en poelen) langjarig te beheren. Gedeputeerde Ten Bolscher: "In de praktijk merken we dat het voor groepen inwoners vaak te veeleisend of te hoog gegrepen is om voor een periode van 20 tot 30 jaar een plan voor langjarig landschapsbeheer te maken. Daarom ondersteunen we deze groepen in het organiseren en uitvoeren van landschapsbeheer.” De provincie werkt binnen deze subsidie samen met Landschap Overijssel. Je kunt meer over de mogelijke regelingen lezen op www.landschapoverijssel.nl/streekeigenlandschapsbeheer. Noot voor de redactie (niet voor publicatie) De locatie waar gedeputeerde Ten Bolscher en wethouder Geerdink aanwezig zijn is Erve Knoef aan de Loodijk 2, 7621 XZ in Borne. De officiële aftrap vindt plaats om 10.00 uur. Hierbij bent u van harte uitgenodigd. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met projectleider Geert Schoemakers: geert.schoemakers@landschapoverijssel.nl, tel: 06-57999258. Einde persbericht

Medewerkers staan klaar om de bomen te sorteren en mee te geven aan de klanten