Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Praat over uw laatste levenswensen

Er zijn in Nederland anno 2020 weinig echte taboes. We kunnen en mogen over veel zaken open en eerlijk met elkaar praten. Toch zijn er wel degelijk onderwerpen waar mensen zich zeer ongemakkelijk bij voelen. Zoals de dood. We hopen natuurlijk allemaal zo lang mogelijk te mogen genieten van het leven met een waardig afscheid wanneer het zover is. Maar we praten liever niet over deze laatste levensfase, terwijl dit eigenlijk wel zou moeten.

Het is een thema dat helaas deze maanden steeds actueler is geworden: hoe gaan we om met onze wensen in de laatste levensfase? Hoe ver wilt u zelf gaan in het medisch handelen en welke kwaliteit van leven is voor u al dan niet acceptabel? Belangrijk is om na te denken over deze vragen en uw wensen vast te leggen vóór het zover is. Ook wanneer u nog jong en gezond bent. Ga het gesprek aan met uw vaste arts, familie en andere naasten over wat u wel en vooral ook niet zou willen.

Emotioneel besluit
In de media hoorden we geregeld over schrijnende situaties en de vaak moeilijke beslissingen die op emotionele momenten genomen moesten worden. Bijvoorbeeld wanneer een oudere patiënt met het coronavirus op de intensive care aan de beademing moet. Wanneer u zelf niet meer in staat bent om uw wens aan te geven over dit besluit - wat dan? Vertrouwt u op het beste inzicht van de artsen of laat u de familie voor u kiezen? Ook na de behandeling op de IC duurt herstel vaak lang en veel mensen herstellen nooit volledig. Ook wanneer het gaat om levensreddend handelen in andere situaties, zoals een reanimatie, is het belangrijk om vooraf uw wensen duidelijk te maken. Hoewel de medische wetenschap steeds beter is in het behandelen van veel aandoeningen, komt een behandeling soms ook met een grote prijs qua de resterende kwaliteit van leven. Bij reanimatie loopt ongeveer de helft van de mensen hersenschade op. Wij willen uiteraard geen angst aanpraten; maar een realistisch beeld is wenselijk bij dit soort gevoelige thema's.

Ga het gesprek aan
Het is belangrijk om zelf goed na te denken over hoe ver u wilt gaan in uw behandeling. Het is uw goed recht om te zeggen: dit is mijn grens. Dit is een gesprek dat u moet voeren met uw directe familie, zodat ook zij weten wat uw wensen zijn en er geen open vragen overblijven. Hiermee ontzorgt u ook uw naasten; het is voor hen immers lastig om, wanneer het moment daar is, hun eigen gevoel uit te schakelen en te handelen in uw wil en belang.

Behandelpaspoort
Om zo'n gesprek op gang te brengen zijn er ook hulpmiddelen zoals het behandelpaspoort, wat verkrijgbaar is op www.behandelpaspoort.nl. Door dit in te vullen legt u uw behandelwensen duidelijk vast, maar ook wie bijvoorbeeld het aanspreekpunt is voor een arts. De persoon die u vertrouwt om voor u te handelen. Dit paspoort kan na ondertekening ook dienen als wilsverklaring. Het doel van dit behandelpaspoort is vooral als handvat om na te denken en te praten over uw wensen en deze vast te leggen. Het behandelpaspoort met bijbehorend informatieboekje kost 12,50 euro en is te bestellen via www.behandelpaspoort.nl.

Niemand sterft alleen
Een ander signaal waar wij ons als KBO-PCOB zorgen over maken was het gegeven dat veel ouderen in de coronacrisis alleen zijn gestorven in het ziekenhuis of verpleeghuis. Zonder familie, vrienden of andere naasten. Hoewel er uiteraard begrip is voor de keuzes die gemaakt moesten worden - bezoek brengt immers risico's met zich mee voor overige patiënten/bewoners en de buitenwereld - valt het toch zwaar. Geen mens hoort alleen te sterven. Families die dit meegemaakt hebben blijven toch met een zeker trauma achter; niet die hand nog één keer vast kunnen houden. Die laatste kus. Die laatste: ik hou van je. Wij als ouderenbond hopen dan ook dat ook dit belangrijke aspect meer aandacht krijgt in de nabije toekomst. Dat er meer geregeld kan worden om familie de gelegenheid te bieden om ook in de laatste levensfase aanwezig te kunnen zijn bij een coronapatiënt. Zo bieden we iedereen een waardig afscheid met alle rust en liefde.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over dit thema of andere zaken? Kijk dan op onze website: www.kbo-pcob.nl