Afbeelding
Foto:

Semiprofessionele hulp voor kwetsbare ouderen

Door Bjorn Keizers - Niet alleen senioren in verpleeghuizen maar ook zelfstandig wonende ouderen hebben naast medische zorg ‘contact’ nodig. Aanspraak, structuur, fysieke hulp. Een Buuf is dan een uitkomst. De zorg voor ouderen staat onder druk. De vergrijzing gaat gepaard met gebrek aan zorgverleners. En familie kan dit niet altijd opvangen. Een deel van de oplossing is semiprofessionele hulp in de thuissituatie.

Veel van de ondersteuning die ouderen nodig hebben valt onder niet-medische zorg. Het gaat dan om hulp bij het op orde houden van het dagelijks leven, dagstructurering, eenzaamheidsbestrijding, hand en spandiensten in en om het huis of gewoon een oogje in het zeil. Dit kan worden gedaan door mensen met hart voor ouderen. Samen met de mantelzorg en de thuiszorg kunnen zij ouderen bieden wat nodig is. Een totaalpakket. Een van de organisaties die gespecialiseerd is in deze hulp is Brokant. Bij Brokant kan men een beroep doen op een Buuf. Deze hulp aan huis wordt specifiek gekoppeld aan een oudere. Ze zorgen ervoor dat het huishouden kan doorlopen, een oudere aanspraak heeft en structuur in de dag houdt. Uiteraard houden ze zich aan de Corona-richtlijnen.

De boel blijft draaien
Zo is er een Buuf gestart bij een dementerende dame die niet meer naar de dagbesteding kan en bij wie de huishoudelijke hulp niet meer wil komen. En in Borne woont een kranige dame van bijna 90 waar meerdere keren per week een Buuf komt helpen bij de maaltijd en om uit te gaan. Ook gaat de Buuf mee naar de arts. Met een heer in Hengelo houden we regelmatig contact voor als hij hulp nodig heeft. En in Oldenzaal komt een Buuf twee keer per maand een middag om de mantelzorg van een dementerende dame te ontlasten. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van deze vorm van hulp. Buuf van Brokant is maar één voorbeeld van deze vorm van ondersteuning. In Twente zijn er diverse organisaties die aan de weg timmeren. Omdat ze zien dat het nodig is, omdat de vraag van ouderen alleen maar gaat toenemen en omdat ze een bijdrage willen leveren.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de diensten van Brokant op: www.brokant.nl

Afbeelding