Afbeelding
Foto: Martin Meijerink

Muziek als bindmiddel

Een heel mooi initiatief van Twents Zilver, het project van Kaliber Kunstschool en Fit-Art. (2019-2020). Opgezet als pilot met de bedoeling om door te zetten in de gemeenten Enschede en Oldenzaal en uit te breiden naar meer gemeenten in Twente, mogelijk heel Overijssel. De gedachte om twee generaties met elkaar te verbinden blijkt een goed idee. Het zijn maar liefst 13 ouderen die hun levensverhaal hebben verteld aan een songwriter. Vooral ook omdat in deze tijd jongeren en ouderen eerder uit elkaar worden gedreven, dan dat zij elkaar ontmoeten en verbinden om samen plannen te smeden. Het is voor beide generaties heel waardevol om elkaar te ontmoeten. Maar vanzelfsprekend is het niet.


En wat is nou een mooier bindmiddel om dat te doen dan met muziek. Dus hebben 13 ouderen uit de regio Twente een songwriter ontmoet. Ze (wij) hebben in de coronatijd mooie (telefoon)gesprekken met elkaar gevoerd over van alles en nog wat. De songwriter heeft ons uitgehoord over wie we zijn, hoe we in het leven staan, hoe we terugkijken op ons bestaan en de tijd die nog voor ons ligt. Gesproken over lief en leed, over tegenslagen en overwinningen. Over oorlog en vrede, over wat is geweest. En dat wat is geweest en niet weer komt. Gesproken ook over het eindstation, het naderende einde. Het was voor mij een prachtige ervaring, via FaceTime om de week een uurtje je verhaal vertellen, mooie en minder mooie momenten noemen. Want je wist dat er ook echt naar je werd geluisterd.


Mijn gesprekspartner was, vooral een goed luisteraar en waarnemer. Hester Kirkels (23) een melancholische en dromende jonge vrouw, een singer-songwriter. Ze volgde haar opleiding aan het ArtEZ conservatorium te Enschede. Tijdens de plezierige gesprekken wist ze mij mijn levensverhaal te ontlokken. Het verhaal over mijn jeugdjaren, over de oorlog en de bevrijding. Over mijn gemiste kansen, en wat het is om de jongste in een gezin te zijn. Over het bedrijf waar ik 40 jaar met plezier heb mogen werken bij de NS. De mensen die mij daar de kans hebben gegeven om mij te ontwikkelen van leerling machinist op een stoomlocomotief tot chef opleiding technische vakscholen van de NS. Zo is ze, met mij, door de 84 jaar van mijn leven gewandeld en het resultaat een lied dat de titel kreeg 'Eindstation'. In het najaar is het plan dat de singer-songwriters de liederen ten gehore gaan brengen in ons stadstheater de Bond in Oldenzaal. Voor wie niet kan wachten, Hester stuurde de link, https://soundcloud.com/hesterkirkels/het-eindstation-voor-martin-meijerink-door-hester-kirkels Of ga naar soundcloud.com en zoek op 'Hester Kirkels Het Eindstation'. Voorlopig even het einde van een kunstzinnig avontuur.


Foto en tekst Martin Meijerink.
Foto: Hester in haar wekelijkse ontmoeting via FaceTime.