Afbeelding
Foto:

Vitaliteitsbegeleider in Zorg en Welzijn krijgt mensen in beweging

Vitaal blijven is belangrijk voor iedereen die gezond wil zijn en blijven. Dit wordt in de toekomst alleen maar belangrijker, zowel in de gehandicaptenzorg als in de ouderenzorg. Komend schooljaar start de opleiding Vitaliteitsbegeleider bij ROC van Twente.

De opleiding is een crossover van Sport en bewegen, van Welzijn en van Gezondheidszorg. De vitaliteitsbegeleider voert beweegactiviteiten uit met mensen én verleent ondersteuning en zorg. Het werkgebied is daarbij breed: van ouderenzorg tot buurthuis en van gehandicaptenzorg tot fysiotherapie. De beweegactiviteiten maken een belangrijk deel uit van het gezond worden en blijven, van het zich goed voelen, kortom zoals bekend: Welzijn ontzorgt. De vitaliteitsbegeleider kijkt naar wat een cliënt kan en onderzoekt of er misschien nog net iets meer kan. Een gezonde leefstijl is het uitgangspunt. De opleiding vitaliteitsbegeleider leidt studenten op voor een functie als vitaliteitsbegeleider in zorg en welzijn of als begeleider maatschappelijke zorg. De doelgroep kan als volgt omschreven worden:

- cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke beperking, lichamelijke of zintuigelijke beperking, die zoveel mogelijk moeten leren om hun zelfredzaamheid te vergroten;

- cliënten van allerlei leeftijden met een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte, dak- of thuisloos zijn, een psychosociaal of gedragsprobleem en revaliderende cliënten die zo veel mogelijk ondanks hun aandoening een leefstijl aanleren, die ondersteunend is aan hun zelfstandigheid

Brede inzetbaarheid
De student kan aan het werk in een instelling voor ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Maar ook bij welzijnsinstellingen en ziekenhuizen. Volgend schooljaar start gegarandeerd de BOL opleiding, wanneer een instelling, organisatie met ingang van volgend schooljaar een vitaliteitsbegeleider aanstelt, wordt gezamenlijk onderzocht wat de mogelijkheden zijn om dan ook al een BBL opleiding te starten. Dit laatste geldt ook wanneer instellingen, organisaties hun medewerkers willen “upgraden” naar deze functie door relevante modules uit de opleiding vitaliteitsbegeleider aan te bieden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over deze en andere opleidingen van het ROC van Twente op: www.rocvantwente.nl