Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

De 5 groepen 50-plussers

Nederland vergrijst! Het aantal 50-plussers stijgt de komende jaren spectaculair. Deze nieuwe senioren weten wat ze willen, zijn daadkrachtig en vaak koopkrachtig. Maar de ene 50-plusser is zeker de andere niet. Wat beweegt de huidige 50-plusser, aan welke producten en diensten heeft men behoefte en hoe kan men deze doelgroep het beste bereiken? Om één en ander beter in kaart te kunnen brengen heeft 'Hart van Senioren' de 50-plusser alvast voor u ingedeeld in ruwweg 5 hoofd categorieën.

Type 1: de Behoudende Zorgzamen

Kernwoorden
Beheersing en gehoorzaamheid zijn belangrijke waarden, evenals acceptatie door anderen. Dromen van een mooie, zuivere wereld, goede prestaties en nationale veiligheid.

Innovatie
De Behoudende Zorgzamen zijn niet erg innovatief. Vaak zijn ze de laatste groep die een nieuw product of nieuwe technologie omarmt. Ze zijn van mening dat nieuwe dingen meer gericht moeten zijn op50-plussers in plaats van op jongeren. Gesteld kan worden dat deze groep zich in marketing en communicatie rondom productinnovaties gepasseerd voelt.

Mediagebruik
Het mediagebruik van de Behoudende Zorgzamen is hoog, maar beperkt zich vooral tot dagbladen en radio. Deze groep gebruikt weinig nieuwe media, zoals internet.

Merk(waarden)
Merkidentificatie is voor de Behoudende Zorgzamen erg belangrijk. Ze verklaren bijvoorbeeld bij de aankoop van een auto na te gaan of het ‘een auto is voor mensen zoals wij’. De ‘P’ van plaats in de marketingmix wordt door deze groep hoog gewaardeerd. Zo vinden ze het bijvoorbeeld aantrekkelijk als er een bankkantoor in de buurt is, en is de plaats van aankoop bij mobiele telefonie van belang.

Overig
De Behoudende Zorgzamen besteden relatief veel geld aan voeding en hebben gemiddeld veel kinderen en kleinkinderen. Ze zorgen bovengemiddeld voor anderen, zijn geïnteresseerd in gezondheid en besteden veel tijd aan huishoudelijk werk. De Behoudende Zorgzame voelt zich 52 jaar en accepteert het ouder worden.

Type 2: de Oudere Afwachtenden

Kernwoorden
Onopvallend en sociaal, maken weinig gebruik van media en hebben moeite rond te komen van hun inkomen. Willen graag beheerst, beleefd en liefhebbend zijn. Een comfortabel leven, volwassen liefde (seksuele én geestelijke intimiteit), vergeving, wijsheid en acceptatie door anderen staan hoog op de wenslijst.

Innovatie
De Oudere Afwachtenden zijn conservatief en staan uiterst afwijzend tegenover productinnovaties. Mensen uit deze groep behoren ook tot de laatsten die een nieuw product zullen aanschaffen of gebruiken. Daar komt bij dat ze kritisch zijn over innovaties en meer dan gemiddeld vinden dat een gelanceerd product ‘meer van hetzelfde’ is of niets nieuws biedt.

Mediagebruik
Het mediagebruik van de Oudere Afwachtenden is relatief laag, ze gebruiken vrijwel geen nieuwe of traditionele media.

Merk(waarden)
Volgens de Oudere Afwachtenden bieden de meeste] nieuwe producten geen inhoudelijke verbetering. Merkvertrouwdheid speelt in deze groep dan ook een zeer belangrijke rol. Bij de keuze voor een financieel product gaan ze uit van de vertrouwdheid van hun eigen bank. Ook goede serviceverlening is van groot belang voor de Oudere Afwachtenden.

Overig
Relatief weinig Oudere Afwachtenden werken, wat (in)-direct tot gevolg heeft dat ze moeilijk rondkomen. Deze groep heeft veel kleinkinderen en is dan ook wat ouder dan de gemiddelde 50-plusser. De Oudere Afwachtende voelt zich 51 jaar en accepteert dat hij of zij ouder wordt. Gezondheidsklachten komen onder de Oudere Afwachtenden relatief vaak voor.

Type 3: de Stoere Prijsbewusten

Kernwoorden
Relatief jong, tussen 50 en 55 jaar. Een stoere levenshouding, intelligent. Opgewektheid, onafhankelijkheid, stoerheid en invloedrijkheid zijn belangrijke waarden, terwijl geluk en plezier in het leven het hoogste goed zijn.

Innovatie
De Stoere Prijsbewusten zijn redelijk innovatief. Zo besteedt deze groep veel aandacht en geld aan de computer en is er een bovengemiddelde interesse in technologie.

Mediagebruik
Printmedia kunnen niet op de belangstelling van de Stoere Prijsbewusten rekenen. Liever maken ze gebruik van nieuwe(re) media, zoals internet.

Merk(waarden)
De Stoere Prijsbewusten zijn het meest prijsgevoelige type 50-plusser. Zo hecht deze groep relatief veel belang aan acties en aanbiedingen bij bijvoorbeeld mobiele telefonie. Ook bij beeld- en geluidsproducten is de prijs een belangrijke - zo niet doorslaggevende - keuzefactor.

Overig
Vergeleken met de overige types hebben de Stoere Prijsbewusten gemiddeld minder kinderen en kleinkinderen. Dit laatste is mogelijk ook toe te schrijven aan het feit dat deze groep relatief jong is. De Stoere Prijsbewusten voelen zich minder sterk betrokken bij de buitenwereld. Zo zijn ze niet heel erg geïnteresseerd in wat er speelt in de buurt waarin ze wonen.

Type 4: de Jongere Ruimdenkers

Kernwoorden
Tussen 50 en 55 jaar, dus relatief jong. Eigenzinnig, stijlvol en innovatief. Willen graag eerlijk, betrouwbaar en ruim van geest zijn. Belangrijke onderwerpen in het leven zijn wereldvrede, geluk, zekerheid voor het gezin en zelfrespect.

Innovatie
De omschrijving ‘behoorlijk innovatief’ is van toepassing op de Jongere Ruimdenkers. Productinnovaties worden vaak met gejuich ontvangen, zeker als deze stijlvol zijn vormgegeven. Deze groep besteedt relatief veel geld aan hun auto, computer en mobiele telefonie.

Mediagebruik
Internet is de belangrijkste mediabron voor de Jongere Ruimdenkers. Televisie kijken of radio luisteren doet deze groep relatief weinig.

Merk(waarden)
Als een merk aantrekkelijk, creatief en betrouwbaar is, is de aandacht van de Jongere Ruimdenkers getrokken. Ook prestaties staan centraal bij de keuze voor een bepaald merk.

Overig
De Jongere Ruimdenkers voelen zich het jongst van alle 50-plustypes: gemiddeld 44 jaar. Ze hebben relatief weinig kleinkinderen en hebben er moeite mee om te accepteren dat ze ouder worden. Ze vinden het dan ook logisch dat sommige mensen er jonger willen uitzien.

Type 5: de Vrijgevochten Voorlopers

Kernwoorden
Extravert, intelligent en erg innovatief. Willen graag eerlijk zijn. Vrijgevochten en met aversie tegen overheersing. Vinden wereldvrede, zekerheid voor het gezin, geluk en vrijheid belangrijke waarden in het leven.

Innovatie
De Vrijgevochten Voorlopers zijn erg innovatief ingesteld. De meeste innovators/early adoptors vallen dan ook onder deze typologie. Ze zijn bedreven in het gebruik van computers, internet en mobiele telefoon, en hebben dan ook (thuis) de beschikking over deze zaken. Deze groep heeft relatief veel moderne apparatuur in bezit, zoals een digitale camera en een flatscreentelevisie.

Mediagebruik
Mensen in deze groep zijn ‘zware mediagebruikers’, zowel van traditionele als van nieuwe(re) media. Het internet wordt als mediumtype zeer frequent gebruikt.

Merk(waarden)
De Vrijgevochten Voorlopers hebben een hoog kwaliteitsbesef bij de aankoop van nieuwe (technologische) producten. Zo is de kwaliteit van het bereik van groot belang bij de keuze voor een provider van mobiele telefonie. Bij producten als televisies en dvd-spelers let deze groep met name op beeld- en geluidskwaliteit.

Overig
De Vrijgevochten Voorlopers gaan graag op stedenreis en besteden veel geld aan auto’s, vakanties, interieur en computers. Deze groep voelt zich gemiddeld 46 jaar en heeft weinig moeite om bij de tijd te blijven. Kleinkinderen komen bij de Vrijgevochten Voorlopers minder voor dan bij de meeste andere groepen. De Vrijgevochten Voorlopers genieten bovengemiddeld van het leven en zijn het meest positief over hun omstandigheden. Ze komen dan ook goed rond van hun inkomen en hebben weinig gezondheidsklachten.