Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Reistips voor senioren

Voorbereid de zomer verlengen

Oudere mensen beschikken over het algemeen over veel vrije tijd en kunnen daarvan onder meer profiteren door reizen te maken. Sommige reisbureaus zijn gespecialiseerd in reizen voor 50-plussers. Daarnaast zijn in de bibliotheek soms ook reisgidsen of -brochures voor senioren te vinden, met gerichte informatie over kortingen, georganiseerde reizen en groepsreizen.

In geval van een chronische ziekte, zoals een hartaandoening, verhoogde bloeddruk of suikerziekte, kan het verstandig zijn voor vertrek naar de huisarts te gaan voor een controle. Wanneer er onlangs een operatie of hartinfarct heeft plaatsgevonden, kan uw arts vertellen of de gezondheid goed genoeg is voor de reisplannen. In geval van suikerziekte en het passeren van enkele tijdzones, kan de arts bepalen of de hoeveelheid tabletten of insuline moet worden aangepast. Afhankelijk van de bestemming zijn er bepaalde vaccinaties of tabletten tegen malaria nodig De huisarts of GGD kan hier meer over vertellen. Neem in geval van geneesmiddelengebruik voldoende voorraad mee. Het is handig een overzicht, bij reizen naar het buitenland bij voorkeur in het Engels, mee te nemen met medische voorgeschiedenis, huidige aandoeningen en geneesmiddelengebruik. Dit overzicht kan dan in geval van noodgevallen tijdens de reis aan een arts worden gegeven. U kunt hiervoor ook het Europees Medisch Paspoort gebruiken. Bewaar het samen met de medicijnen in de handbagage en bewaar reservegeneesmiddelen in de koffer. Vergeet indien van toepassing tevens een reservebril of reservecontactlenzen niet.

Ziektekosten
Controleer op welke medische hulp in noodgevallen aanspraak kan worden gemaakt in het land van bestemming. Binnen de Europese Unie kunnen ingezetenen van Nederland in noodgevallen vaak gratis of tegen een speciaal tarief medische hulp krijgen. Informeer hiernaar bij de verzekeringsmaatschappij. Zorg voor een goede reisverzekering want medische hulp kan in het buitenland erg duur zijn. Informeer eventueel bij verschillende verzekeringsmaatschappijen naar hun voorwaarden en kosten. Lees in de kleine lettertjes of alles gedekt is en laat voor de zekerheid een kopie van de polis achter bij familie of vrienden.

Actieve vakanties
Zorg bij het ondernemen van een actieve vakantie voor een goede conditie door minstens een maand van te voren te beginnen met trainen. Wanneer het een reis met bepakking betreft, is het verstandig een paar oefentochten te maken met de rugzak om te wennen aan het gewicht op de rug. Zorg voor een goede outfit en schoenen en eventueel voor een vergrootglas als veel op de kaart moet worden gekeken.

Eten en drinken
Leidingwater kan niet zonder gevaar in elk land gedronken worden Vooral voor ouderen is het verstandig op te letten omdat de gevolgen van een infectie veel ernstiger kunnen zijn dan bij jongeren. Als toch diarree optreedt en deze houdt langer dan 24 uur aan, is het verstandig een arts te raadplegen. Daarnaast kan veel drinken uitdroging voorkomen.

Aan boord van vliegtuig, trein of bus
Zorg dat alles zo comfortabel mogelijk is bij lang moeten zitten. Draag geen knellende schoenen en neem een opblaasbaar kussen en eventueel een deken mee. Sta geregeld even op om de benen te strekken en zo de bloedsomloop te stimuleren. Als gevolg van droge of erg warme lucht treedt snel uitdroging op. Dit is te voorkomen door veel water te drinken.

Lichamelijk beperking
In geval van een lichamelijke beperking is het extra belangrijk alles van tevoren goed te plannen. Zo kunnen voor een rolstoelgebruiker gebouwen moeilijk toegankelijk zijn. De meeste moderne hotels hebben daar echter rekening mee gehouden en beschikken over speciale voorzieningen. Het is wel raadzaam na te gaan of het hotel van keuze ook inderdaad geschikt is. Vertel in geval van vliegreizen aan het reisbureau of hulp nodig is op de luchthaven, bij het binnengaan en verlaten van het vliegtuig of tijdens de vlucht. Informeer bij het plannen van een cruise welke voorzieningen er aan boord zijn. De meeste cruiseschepen bieden tegenwoordig echter faciliteiten voor lichamelijke beperkingen. De betreffende catalogus of reisbrochure geeft hierover meestal informatie. Daarnaast zijn er veel touroperators die een ‘reis op maat’ kunnen organiseren.

Geneesmiddelen
Bij een reis waarbij u medicijnen moeten meenemen, is het verstandig om op onderstaande punten te letten. Controleer uw voorraad medicijnen. Is er genoeg voor de hele reis? Vraag op tijd om een herhalingsrecept. Zorg dat u voldoende medicijnen meeneemt. Dus meer dan exact nodig is. Doe dit zeker als het op de reisbestemming moeilijk is om aan medicijnen te komen. Bij de huisarts of apotheek is een persoonlijk geneesmiddelenpaspoort verkrijgbaar. Daarin staat welk middel in welke dosering wordt gebruikt. Eventueel kan een verklaring toegevoegd worden waarom de medicijnen gebruikt worden. Doe dit bij voorkeur inclusief de naam waaronder de medicijnen bekend zijn in het land van bestemming. Noteer in het geneesmiddelenpaspoort ook bloedgroep en eventuele allergieën en vaccinaties. Het geneesmiddelenpaspoort kan getoond worden als medische hulp in het buitenland nodig is. Of om bij de douane te verklaren dat de medicijnen voor eigen gebruik zijn. Als regelmatig controle nodig is bij de trombosedienst, is het slim om vooraf te informeren naar mogelijkheden in het land van bestemming. De trombosedienst kan een brief opstellen over de laatste waarden en doseringen in de taal van het land van de reisbestemming. Om het risico van verliezen van medicijnen te beperken, kunt u deze het beste meenemen in de handbagage. In het bagageruim van het vliegtuig kan het soms vriezen. Bewaar daarom zeker vloeibare medicijnen zoals ampullen met injectievloeistof in de handbagage. Bedenk dat u op reis, en zeker tijdens een vakantie, andere dingen doet dan thuis. Denk aan andere dagactiviteiten, andere eetgewoonten en meer buiten leven. Hierdoor kunnen klachten anders zijn dan thuis. Dus misschien hebt u meer of andere medicijnen nodig. Bespreek dit vooraf met uw behandelaar. Bespreek met uw behandelaar hoe u omgaat met tijdsverschillen. Voor diabeten die regelmatig insuline spuiten kan dit bijvoorbeeld een aanpassing van de dosering betekenen. Het is slim medicijnen in de oorspronkelijke verpakking mee te nemen. Door hoge of lage temperaturen kan de kwaliteit van bepaalde medicijnen achteruit gaan. Vraag uw apotheek om advies. Lees de bijsluiter van de medicijnen goed. Sommige medicijnen kunnen als bijwerking een hevige zonnebrand veroorzaken, ook bij mensen die doorgaans niet erg verbranden. Bij vliegreizen mogen vloeistoffen en gels alleen nog worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 ml. Deze verpakkingen moeten worden verpakt in een doorzichtige plastic zak die niet groter is dan een liter. Vloeibare medicijnen mogen wel worden meegenomen in hoeveelheden groter dan 100 ml. Dan moet aantoonbaar zijn dat de medicijnen op naam staan, door een verklaring van een arts of apotheek.

Opiumwet
Medicijnen die onder de Opiumwet vallen kunnen niet zomaar worden meegenomen naar het buitenland. In veel landen is het bezit van deze middelen strafbaar. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn bijvoorbeeld morfine, methadon en fentanyl. Ook medicinale cannabis, slaap-en kalmeringsmiddelen zoals temazepam en oxazepam, vallen onder de Opiumwet. Net als medicijnen tegen ADHD, zoals methylfenidaat. Deze middelen mag u alleen meenemen over de grens als aan u een officiële verklaring afgegeven is. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan deze verklaring afgeven. De douane controleert aan de Europese buitengrenzen of u deze officiële verklaring voor de geneesmiddelen heeft.

Hieronder staan de twee verschillende soorten verklaringen die afgegeven kunnen worden:

Een Schengenverklaring.
Dit is een verklaring voor landen die binnen de Schengen vallen. Dit zijn België, Malta, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Engelstalige medische verklaring.
Dit is een verklaring voor landen buiten het Schengengebied. De procedure die gevolgd moet worden is afhankelijk van de reisbestemming.

Medicijnen uit het buitenland
Als u op reis medicijnen voorgeschreven heeft gekregen, is het verstandig deze aan te geven bij de douane als u terugkomt in Nederland. Ook is het slim de huisarts op de hoogte te brengen. Deze kan beoordelen of het middel geschikt is of dat een ander beter geschikt is. Ook kunt u tijdens uw reis contact opnemen met de gezondheidslijn van uw verzekeraar.

Zuurstof meenemen naar het buitenland
Binnen de Europese Unie kan medicinale zuurstof vrij vervoerd worden. Ook in de meeste landen buiten de EU mag u medicinale zuurstof voor eigen gebruik meenemen. Sommige luchtvaartmaatschappijen stellen echter wel beperkingen aan het vervoer van zuurstof onder druk. Informeer hiernaar als u een vlucht boekt.

Bewaren van medicijnen
De meeste medicijnen kunnen bewaard worden bij kamertemperatuur. Medicijnen kunnen het langst in een droge en afgesloten kast bewaard worden. Op de verpakking kan staan: niet bewaren boven de 25° C. Dit komt omdat de houdbaarheid van geneesmiddelen is gebaseerd op onderzoek bij 25° C. Als medicijnen bewaard worden boven de 25° C, kan de kwaliteit achteruit gaan. Bepaalde medicijnen, zoals zetpillen, kunnen bij kamertemperatuur gaan smelten. Als u bij hoge temperaturen bijvoorbeeld besluit om de medicijnen in de koelkast te bewaren, moet u oor- en oogdruppels op kamertemperatuur brengen voor gebruik. Het toedienen van koude druppels kan onaangenaam zijn. Voor medicijnen die koel bewaard moeten worden kan een koel-etui of koelbox een uitkomst zijn als er geen koelkast voorhanden is. Uw apotheker kan adviseren over bewaren van medicijnen.

Reis- en annuleringsverzekering en COVID-19
Wanneer u op vakantie gaat naar het buitenland is het verstandig om vooraf het reisadvies te controleren. Dit kan via www.nederlandwereldwijd.nl. Het advies dat wordt afgegeven door de overheid is niet bindend, maar geeft u wel een goed beeld van de risico's die u loopt. Wanneer het advies verandert kunt u het best contact opnemen met de reisorganisatie over het wel dan niet door laten gaan van de reis of de alternatieven die er zijn. Wilt u niet meer gaan, omdat het reisadvies veranderd is? Dan valt dit mogelijk niet onder de annuleringsverzekering. Ook wanneer het reisadvies verandert tijdens de reis van bijvoorbeeld geel naar oranje, kunt u tegen kosten aan lopen. De kosten die u maakt om het gebied te verlaten worden vaak niet vergoed door de verzekeringsmaatschap. Gaat u bij een code oranje toch op vakantie? Het kan zijn dat u niet verzekerd bent. U wordt op vakantie verplicht om in quarantaine te gaan en mag bijvoorbeeld uw hotelkamer niet verlaten? Vaak zult u dit zelf moeten betalen. Laat dit alles u niet ontmoedigen. Er zijn wel degelijk mogelijkheden om te genieten van de vakantie. Ga alleen wel goed voorbereid op vakantie en weet wat door de verzekeringsmaatschappij vergoed wordt door de voorwaarden te lezen. Veel informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

Besmet geraakt met COVID-19
Sowieso is het verstandig om de regels die in Nederland gelden ook in het buitenland in acht te nemen. Zorg dus voor voldoende afstand, was regelmatig uw handen en vermijd drukte. Zijn de regels op uw reisbestemming strenger, dan moet u zich vanzelfsprekend daaraan houden. Mocht u tijdens uw reis besmet raken met COVID-19, dan vallen de medische kosten die u maakt onder uw zorgverzekering. Houd hierbij wel in het achterhoofd dat kosten meestal vergoed worden tegen de Nederlandse tarieven en de tarieven in het buitenland flink hoger kunnen zijn. Verder geldt ook het eigen risico.

Meer informatie
Informatie van CIBG Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport
www.farmatec.nl/
Informatie over de Opiumwet
www.douane.nl/
Algemene informatie over geneesmiddelen op reis: www.apotheek.nl
Noodgevalkaart voor diabetici
www.medicinfo.nl

Informatie over veilig op reis van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/wijsopreis
Informatie van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering
www.lcr.nl