Het dagelijks bestuur: Ben Eshuis, Herman Pieper en Doortje Offenberg
Het dagelijks bestuur: Ben Eshuis, Herman Pieper en Doortje Offenberg Foto: Herman Pieper

KBO-PCOB blijft helpen in crisistijd

Ook de dienstverlening van de KBO-PCOB Overijssel is wat anders dan gebruikelijk in deze periode. We moeten allemaal even wennen aan het 'nieuwe normaal'. Wat doen we zoal om de leden te helpen?

We hebben inmiddels het belastingseizoen weer grotendeels achter de rug. De belastinginvullers van de HUBA helpen jaarlijks duizenden mensen in Overijssel met hun aangifte. Zij konden in maart al een groot deel van de leden helpen met hun aangifte. Daarna hebben ze op creatieve wijze veel werk verricht om voor eind april alle aangiftes afgewerkt te hebben. Tot aan september helpen de invullers nog bij mensen die uitstel hebben gekregen. Het bestuur van KBO-PCOB is dan ook trots op de vrijwilligers die jaarlijks helpen bij de belastingaangifte, maar ook de aanvragen voor huur- of zorgtoeslag.

Bovenop de pensioenen

De komende tijd is ook de afhandeling van het pensioenakkoord een belangrijk thema. Het uitgangspunt van de KBO-PCOB in Overijssel is een inclusieve samenleving. Hierbij willen we niet blind alleen onze eigen belangen najagen. Een oplossing moet recht doen aan alle partijen: senioren, jongeren en de beroepsbevolking. Het nieuwe pensioenakkoord wordt gesloten tussen overheid, werkgevers en vakbewegingen. Seniorenorganisaties zijn alleen betrokken als klankbordgroep. De komende maanden blijven we dan ook scherp op de uitwerking van het pensioenakkoord. Onze boodschap is duidelijk: we willen ook in de toekomst voor iedereen een goed pensioen op basis van solidariteit. Een nieuw akkoord moet voor iederéén positief uitpakken, niet alleen voor één groep.

Corona-inzet

Sinds half maart zijn alle activiteiten van lokale KBO-afdelingen stopgezet. De leden moeten helaas veel missen: de tweewekelijkse fietstocht, het reisje naar Duitsland, bezoek aan de watermolen en het samen wandelen. Afdelingsbesturen kwamen ook voor uitdagingen te staan om toch veilig contact te houden met leden en vooral eenzaamheid tegen te gaan. Binnen alle afdelingen kwamen creatieve oplossingen naar voren. Wat hebben ze zoal gedaan? Lokale afdelingen probeerden op veel manieren toch in contact te blijven met de leden en hen te informeren. Zo legden besturen contact met de leden via (video)bellen en WhatsApp, maar ook werden kaartjes gestuurd rond Pasen, 5 mei en op andere momenten als hart onder de riem. Verder werden bijvoorbeeld lokaal extra nieuwsbrieven uitgebracht en brieven in samenwerking met de lokale kerkgemeenschappen. Zo bleven leden goed op de hoogte van wat er speelt en waar zij terecht kunnen voor hulp of een luisterend oor. Bezorgers van het magazine klopten bij leden aan om te vragen hoe het ging; de gesprekjes via het raam of balkon werden gewaardeerd. Andere hoogtepunten waren onder andere een afdeling die het boek 'Schrijfsels' uitgegeven heeft met subsidie van de Rabobank; dit boekje met lokale verhalen werd bij de leden bezorgd. Bij een andere afdeling ontvingen de leden een legpuzzel, omdat er door gestopte activiteiten ruimte was in het budget. Ook werd de digitale bingo van RTV Oost actief gepromoot. Iedere afdeling gaf op zijn eigen manier invulling aan de wens om te helpen; er waren te veel initiatieven om op te noemen.

We blijven actief!

Ook de komende maanden blijven wij actief nadenken over het ondersteunen van de lokale afdelingen en leden. De werkgroep digitalisering zet zich bijvoorbeeld in om het digitaal vergaderen bij afdelingen te ondersteunen met advies. We denken na over de vraag hoe afdelingen hun ledenvergadering kunnen houden in deze tijd met 1,5 m afstand. Afdelingen krijgen tips hoe ze, ook in deze tijd, op kunnen komen voor de belangen van ouderen in hun gemeente. Hoe ze mee kunnen denken over versoepeling van de bezoekregeling en schrijnende situatie bespreekbaar kunnen maken. Een gemeentebestuur moet zich inzetten voor alle inwoners, en daarvoor zijn de ouderenbonden een goede gesprekspartner. KBO-PCOB Overijssel is trots op haar afdelingen en heeft veel respect voor alle inzet en creativiteit van al haar afdelingen en leden.

Foto: Het dagelijks bestuur bestaande uit Ben Eshuis, Herman Pieper en Doortje Offenberg.