Afbeelding
Foto: Dicky Hüve

Beste lezers,

We leven in een onwezenlijke tijd. De wereld is de afgelopen twee maanden heel anders geworden voor ons allemaal. We maken ons zorgen over onze eigen gezondheid en die van onze dierbaren. We moeten veel activiteiten missen omdat ze stil liggen. Vrijwel alles aan dagelijkse routine is nu anders geworden en ook de economie krijgt rake klappen. Dit alles door een onzichtbare vijand.

Als ouderen vormen wij helaas een kwetsbare groep voor het coronavirus. Maar gelukkig doen we als samenleving ook veel om mensen te beschermen door middel van afstand houden, mondkapjes, extra handen wassen en zoveel mogelijk isoleren. Dit levert ook schrijnende situaties op; ouderen die kampen met sterke eenzaamheid, die het menselijk contact met hun kinderen en kleinkinderen moeten missen. En senioren die alleen overlijden.

Aan de andere kant is er ook veel moois in deze crisistijd: organisaties die zich extra inzetten om ouderen, zieken en anderen te helpen. Met vrijwilligersinitiatieven om bijvoorbeeld boodschappenhulp te bieden, boeken te bezorgen, ouderen te vermaken met digitale bingo's of de luisterlijnen te bemannen waar we terecht kunnen voor een goed gesprek. Wij hebben dan ook veel respect voor al deze mensen die een bijdrage leveren en hebben geleverd om anderen zo goed mogelijk te helpen. Hierbij denken we niet alleen aan de mensen in de gezondheidszorg, maar ook de supermarkten, de logistiek, de overheidsdiensten, schoonmakers en vele anderen. Als ouderenbonden proberen wij ook te helpen waar mogelijk. Lokale afdelingen proberen het contact met de leden zo goed mogelijk te onderhouden en steun te bieden. Dankzij moderne communicatiemiddelen kunnen we al veel doen om senioren verbonden te laten zijn met familie, vrienden en de buitenwereld. Om daar in de toekomst beter mee om te kunnen gaan is er voor onze werkgroep digitalisering een opdracht.

Ook staan we stil bij diegenen die door deze pandemie juist niet die bijdrage hebben kunnen of mogen leveren terwijl hun uitgaven wel gewoon doorgaan. Het moet haast gekmakend zijn, zowel voor die ondernemers en hun personeel aan de ene kant en de beleidsmakers aan de andere kant. Heel veel wijsheid wens ik die mensen toe. Tot nog toe is gebleken dat er veel wijsheid aanwezig is in ons land dus we mogen wel hopen op goede uitkomsten.

In deze Hart van Senioren gaan we uiteraard ook in op de ontwikkelingen rondom het coronavirus en onze rol als KBO-PCOB Overijssel om toch zoveel mogelijk hulp en ondersteuning te bieden. Wij zitten allemaal samen in deze moeilijke situatie, en sámen komen we er ook weer uit. Blijf gezond, blijf positief en geniet van de mooie dingen in het leven.

Herman Pieper
Voorzitter KBO Overijssel