Afbeelding
Foto:

Belastingservice KBO-PCOB

Het is voor veel mensen die op tijd hun belastingaangifte hadden willen doen en van de service van de KBO-PCOB invullers gebruik hadden willen maken, vervelend dat dit in veel gevallen niet gaat.

De coronacrisis maakt, dat veel invullers deze service enige tijd hebben uitgesteld, temeer omdat zij dan bij ouderen over de vloer komen om de gegevens die nodig zijn te inventariseren of op te halen. Enkele van onze inventieve invullers hebben dit telefonisch weten te omzeilen door op die wijze contact te zoeken met de belastingplichtige. Het is dan wel een voorwaarde om over een zogeheten machtigingscode te kunnen beschikken, waarmee de gegevens bij de belastingdienst kunnen worden ingezien bij de VIA (vooraf ingevulde aangifte). Controle van de persoonlijke belasting gegevens is en blijft belangrijk.

Uitstel

Alle belastingplichtigen met een dergelijke machtigingscode waarvoor de KBO-PCOB invullers in touw zijn, hebben inmiddels automatisch uitstel van de inlevertermijn van de aangifte over 2019 gekregen tot uiterlijk 1 september 2020. Dus daarmee hebben we tijd kunnen winnen in de hoop dat de huidige pandemie niet meer al te lang gaat duren. Maar het is niet alleen de invulperiode waarmee de leden van de belastingservice zich bezig houden.

Gedegen opleiding

Ook de opleiding van de ruim 175 invullers is een belangrijk aandachtspunt. Immers de belastingwetgeving wijzigt bijna jaarlijks en het is voor de bekwame invuller van groot belang wat de aandachtspunten zijn bij het invullen van de aangiften van het afgelopen jaar. In de maanden oktober/november wordt begonnen met het verzamelen van alle wijzigingen en de notities die voor de invullercursussen van belang kunnen zijn. De drie docenten die in Overijssel actief zijn wisselen deze gegevens onderling uit om begin januari van het nieuwe belastingjaar te komen tot een totaaloverzicht van het te gebruiken lesmateriaal en het opmaken van een lesplan voor de 8 cursusdagen, zoals deze ook in 2020 zijn gegeven. Deze docenten verzorgen ook de lesstof op meerdere avonden voor invullers van het CNV en het FNV, net als de lesdagen die voor de invullers uit Overijssel voor de KBO-PCOB worden gegeven in Heino, Wierden en Delden. Soms wordt er hieraan voorafgaand nog een introductiecursus gegeven voor nieuwe invullers, zoals dit jaar in Oldenzaal het geval was. Tevens vindt er in januari nog een afstemming plaats met de landelijke organisatie die voor KBO-PCOB docenten een cursusdag verzorgt in Utrecht en wordt er een bijeenkomst bijgewoond van de Belastingdienst, waar alle laatste wijzigingen worden uitgewisseld.

Drukke tijd

Voor alle drie de docenten dus een drukke voorbereidingsperiode. De cursusdag zelf is een dag van hard met elkaar werken aan de opgaven die worden voorgeschoteld, waarbij heel verschillende werkvormen worden ingezet. Dat maakt het ook voor de deelnemers aan een dergelijke cursusdag leuk en leerzaam, waardoor de dag voor sommigen veel te snel voorbij lijk te zijn gegaan. Maar het doel is en blijft vooral het scherp zijn voor de komende aangifteperiode, waarbij juist die accenten gezet worden bij zaken die bij de aangifte voor ouderen van belang zijn. Daarna fungeren de docenten tevens weer als vraagbaak, mochten er in de aangifteperiode zich zaken voordoen waarbij de invuller zich niet helemaal zeker voelt. Twee weten meer immers dan één, dus samen los je ook hier deze problemen op.

Net even anders

Maar dit jaar loopt alles net even iets anders. Veel aangiften zijn al ingezonden, maar er zullen er ook nog een aantal plaats hebben. Ouderen die nog van de belastingservice gebruik willen maken kunnen zich te allen tijde melden bij de plaatselijke afdelingen. Die zorgen er dan graag voor dat u alsnog wordt geholpen.

Rob de Visser, belastingservice ouderenbonden KBO-PCOB.