Afbeelding
Foto:

Van Haag tot Wal festival in Enschede brengt verhalen van vroeger en nu tot leven

ENSCHEDE - Het nieuwe Van Haag tot Wal Festival is een tweejaarlijks festival in het hart van de Enschedese binnenstad. Theatermakers en muzikanten treden op en kunstenaars exposeren op bekende en onbekende plekken.

Het bijzondere daarbij is dat ze zich hebben laten inspireren door de verhalen van vroeger of nu ván die betreffende locaties. Wat was er vroeger op die plek? Welke kleurrijke types woonden er? Of wat gebeurt er nu? In korte voorstellingen en concerten en in pop up exposities kan het publiek het beleven. De voorjaarseditie stond gepland op 6 juni maar kan vanwege de corona-crisis niet doorgaan. De najaarseditie is op zaterdagmiddag 31 oktober 2020 in de binnenstad van Enschede.

Over de naam
De naam van het festival verwijst naar vroeger én naar nu. Enschede is nooit ommuurd geweest maar had hagen en wallen. En die zijn er nog steeds. Niet fysiek, maar wel in de namen van authentieke straatjes zoals de Zuiderhagen, Noorderhagen en de Walstraat. In deze straatjes – en in de andere straatjes van het ronde historische stratenpatroon – kun je de festivallocaties vinden. Dat kan een zolder zijn, een backstageruimte, woonhuis, winkelmagazijn, horecazaak, een kerk of culturele instelling. Het festival-infopunt komt op de Oude Markt te staan.

Verhalen van de stad
De organisatie heeft al vele verhalen over de binnenstad verzameld via stadbewoners, historici en de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. Bijvoorbeeld over de ruige tijd waarin veel geknokt werd, over het markante Hotel de Graaff en over beroemde en beruchte mensen die er woonden en werkten. Mocht u een bijzonder verhaal hebben over een locatie in de binnenstad van Enschede (het eivormige deel van de stad), dan horen wij het graag. U kunt dit mailen naar audry@concordia.nl